Työturvallisuus

Kunnolla peittävät lasit hiontaan ja lastuamiseen

Suojalasin valinnassa ykkösasioita ovat peittävyys ja yhteensopivuus muiden suojainten kanssa.

| Teksti: Päivi Haavisto | Kuva: Kari Långsjö

– Hyvin usein suojalasit valitaan sen perusteella, miltä ne näyttävät. Ensisijainen huomio pitäisi kiinnittää siihen, että lasit istuvat kasvojen muotoon ja muihin suojaimiin siten, että rakoja jää mahdollisimman vähän, muistuttaa Suojalaite Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kantasalmi.

Kahdet suojalasit eri työvaiheisiin

Jos halutaan varmistaa, että silmiin ei pääse sivulta lentämään roskia, pölyä tai roiskeita, on valittava hyvin peittävät suojalasit. Silloin varteenotettavia vaihtoehtoja ovat naamiomalliset suojalasit tai 
visiirimallinen kasvojensuojain.

Usein tämä tarkoittaa sitä, että työntekijällä on vähintään kahdenlaiset suojalasit eri työvaiheiden varalta.

F-luokan linssit antavat suojan pieniltä, nopeasti lentäviltä kappaleilta. Ne riittävät lujuudeksi normaalissa rakennustyössä ja esimerkiksi hiontalaikan käytössä. Niitä lujemmat B- ja A-luokan linssit on tarkoitettu erikoistöihin, joissa saattaa sinkoilla isoja kappaleita. Linssien tavoin myös kehyksissä on lujuudesta ja muista ominaisuuksista kertovat merkinnät.

Suojalasit huurtuvat herkästi

Sivulta täysin suojaavia umpinaisia suojalaseja ei voi käyttää pitkiä aikoja kerrallaan, koska ne hiostuvat ja huurtuvat. Kehyksissä voi olla venttiilejä ilmanvaihdon parantamiseksi. Linssin kunnollinen huurtumisenestokäsittely auttaa Kantasalmen mukaan ongelmaan huomattavasti.

– Menetelmät ovat kehittyneet, ja huurtumisen 
tai heijastumisen estoon saadaan lisätehoa, jos polykarbonaattilinssiin laitetaan pinnoite molemmin puolin. Toki se vaikuttaa myös suojalasin hintaan.

Suojalasit voimakkuuksilla

Omiin optisiin arvoihin hiotut suojalasit ovat yleisiä. Joissakin tapauksissa saatetaan käyttää myös suojalaseja tai -maskeja, joiden sisällä olevaan kehikkoon hiotut linssit kiinnitetään.

–Näin linssejä voi siirrellä esimerkiksi erivärisiin suojalaseihin. Kellertävä väri sopii tarkkuutta vaativaan työhön, ja tummennettu linssi suojaa auringolta, Kantasalmi kertoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että kaksi linssiä päällekkäin voi aiheuttaa tietyssä valossa optista virhettä.

Linssikehikolla varustetuissa suojalaseissa etummaiset linssit suojaavat, joten silloin hiottujen linssien ei tarvitse olla EN 166 -hyväksyttyjä. Ne eivät kuitenkaan saa olla herkästi särkyvää materiaalia, kuten lasia.

Lue myös Kun tarvitaan hiotut suojalasit

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje