Lyhyet

Lihasrelaksanttien teho alaselkäkipuihin kyseenalainen

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Alaselkäkipuja voidaan hoitaa myös lihasrelaksanteilla, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella näyttö niiden tehosta on hyvin vähäistä. Osaa potilaista ne saattavat auttaa, mutta tämäkään ei ole varmaa.

Tulokset perustuvat 49 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen ja 6 500 potilaan tietoihin.

Analyysin perusteella lihasrelaksantit saattoivat hieman lievittää alaselkäkipuja kahden viikon sisällä lääkityksen aloittamisesta, mutta näyttö oli heikkolaatuista ja tulokset epävarmoja. Samantasoinen näyttö vihjasi lihasrelaksanttien myös aiheuttavan haittavaikutuksia.

Havainnot viittaavat lihasrelaksanttien olevan tehottomia valtaosalle alaselkäpotilaista, mutta on silti mahdollista, että osa saa niistä apua vaivaansa. Nyt julkaistut tulokset koskevat muita kuin bentsodiatsepiinia sisältäviä lihasrelaksantteja.

Lihasrelaksantteja koskeva tutkimusnäyttö on ollut ristiriitaista tätäkin ennen, mutta silti monissa maissa niitä suositellaan alaselkäkipujen hoitoon. Suomessa ensisijainen hoito on kipulääkitys ja lihasrelaksantteja käytetään vain, jos kivut eivät helpotu niillä.

Alaselkäkivut ovat erittäin yleisiä. Suomalaisista noin 40 prosenttia on kärsinyt selkäkivuista edeltävän kuukauden aikana ja 80 prosenttia saa niitä jossain vaiheessa elämäänsä. Yhdellä kymmenestä kivut myös kroonistuvat. Merkittävä osa selkäkivuista johtuu raskaasta tai selkää rasittavasta työstä, joten liikunnan lisäksi myös panostukset työturvallisuuteen ja ergonomisiin työtapoihin vähentäisivät kipuilua.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje