Lupasin kesäkuussa kirjoittaa lomilta palattuani siitä, miltä lomalta palaaminen tuntuu. No, pahaltahan se minusta tuntuu, tai joltain vielä karmeammalta. Kaiken muun väittäminen olisi omalta osaltani silkkaa valehtelua.
Aloitin tuskailun jo hyvissä ajoin. Kaksi päivää ennen pitkän kesälomani loppumista ajattelin, että en pysty kerta kaikkiaan palaamaan töihin ollenkaan. Ettei minusta ole siihen. En muista enää mitään, en tiedä, en tajua – enkä ehkä haluakaan. Viimeisenä lomailtana uni ei tahtonut tulla millään, koska vuorokausirytmikin oli pyllähtänyt aika iloisesti toiseksi lomaillessa.
Toisin sanoen tein kaikki klassiset virheet, vaikka työelämään ja työkykyyn liittyvien asioiden parissa on tullut vietettyä jo melkein vuosikymmen. En taida olla kovin oppivaista sorttia!
Kuinka ensimmäinen työpäiväni starttasi? Tietotyöläisen tärkein työväline – tietokone – ei tietenkään suostunut käynnistymään. Pääsin heti ottamaan yhteyttä ict-tukemme osaavaan henkilöstöön, jonka kärsivällisellä tuella kone saatiin käyntiin. Seuraavaksi kiiruhdinkin jo kokoukseen, josta palatessa en enää muistanut juuri vaihdettua uutta salasanaani.
Asian selviteltyäni pääsin poistamaan 824 lukematonta sähköpostia. Deletoiminen on puhdistavaa! Toki jokaisen läpikäymiseen meni tovi ja jäljelle jäi vielä niitä lukuisia, jotka vaativat myös toimenpiteitä.
Päivän lopussa minulla oli vähintäänkin Selviytyjät-tv-ohjelman voittajan tunnelmia vastaavat fiilikset – ja lisäksi olin rättiväsynyt. Mutta hengissä! Onneksi seuraava päivä olikin jo perjantai.
Onko tällä tarinalla opetusta? Tuskin. Paitsi ehkä, että on hyvän loman merkki, jos töistä ei enää loman loputtua muista mitään, salasanat ovat hukassa, paluu tuntuu hirveältä ja ensimmäinen päivä näännyttää. Iloitse siis yrittäjä ja työläinen väsymyksestäsi loman jälkeen!
P.S. Miten tämä homma olisi oikeasti pitänyt hoitaa? Viisaampien lomaltapaluuneuvoihin voi tutustua täällä:
P.P.S. Mitä tekstini otsikko tarkoittaa? Kari Tapio sen jo ties, että lopulta ”myrskyn jälkeen on poutasää. Vihdoin oon sen saanut ymmärtää.”
Teksti: Anne Salmi
Kuva: Mauri Helenius
Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Anne Salmi harrastaa vapaa-ajallaan hyvää seuraa ja musiikkia sekä joustavaa mieltä. Työssään hän puuhastelee muun muassa naisyrittäjien kanssa (www.ttl.fi/naisettyossa) ja edistää työelämän ulkopuolella olevien työikäisten työkykyä (www.ttl.fi/kykyviisari).
Mitä mieltä? Kommentoi!