Blogi

Mistä yrittäjän työkyky on tehty?

| Kuva: Mauri Helenius

”Do. Or do not. There is no try”, sanoo jedimestari Yoda. Siihen tuntuu kiteytyvän hyvin monen yrittäjän filosofia – tekemiseen, eteenpäin puskemiseen, unelmiin ja uskoon tulevasta. Työllä on imua ja sitä on kiva tehdä. Sillä tavalla syntyy menestyviä yrityksiä ja työtä ja toimeentuloa. Kaiken menestyksen pohjana on yrittäjän oma työkyky. Työkyky tarkoittaa yrittäjän voimavaroja suhteessa työn vaatimuksiin.

Aika kuluu nopsaan, kun työskentelee sellaisten asioiden parissa, joista tykkää. Työkyky ei todennäköisesti ole mielessä ensimmäisenä eikä ehkä viimeisenäkään. Yleensä työkykyyn liittyviä mietteitä alkaa yrittäjällä esiintyä siinä vaiheessa, kun jotain kremppaa tai jaksamispulmaa alkaa ilmaantua. Millaisilla pikkukikkakolmosilla asioita voisi miettiä jo ennakolta ilman, että pitää alkaa kauheille kuntokuureille tai orjailemaan?

Julkaisimme Työterveyslaitoksella taannoin vinkkikirjan, johon on koottu ideoita siihen, miten omaa työkykyä ja jaksamista voi edistää. Mukana on pieniä tehtäviä ja ajatuksen aihetta. Naiset työssä -ESR-hankkeeseen osallistuneet yrittäjät ovat myös jakaneet oppaaseen omia vinkkejään hyvinvoinnin edistämisvinkkejään.

Mistä se yrittäjän työkyky sitten on tehty? Osaamisesta, ajankäytöstä, elämän tasapainoisuudesta, stressin hallinnasta, hyvin nukkumisesta, terveellisestä ruoasta ja liikunnasta sekä työterveyshuollon tarjoamasta tuesta. Itsestään huolehtiminen sekä se, mitä elämässä pitää tärkeänä, nousevat vahvasti esiin. ”Kun jaksaa paremmin, on mukavampi ihminen”, kiteyttää eräs yrittäjä.

Muutoksen tekeminen omissa tavoissa ei kuitenkaan ole mikään pikku juttu – sen tietää jokainen, joka on joskus suunnitellut aloittavansa lenkillä käymisen ”huomenna”. Muutos on aina prosessi ja vie aikaa ja vaatii motivaatiota. Yksi hyvä motivaattori yrittäjälle on se, että jaksaa tehdä rakastamaansa hommaa vielä viidenkin vuoden päästä tai että pääsee terveenä eläkkeelle nauttimaan työn hedelmistä. Arkisempia, lyhyen aikavälin tavoitteita, voisivat olla vaikka saavutettu lisäenergia, niin että perhe ja läheisetkin ovat tyytyväisiä.

Mistä asioista sinä saat voimaa? Mitä haluaisit muuttaa ja mitä teet ensimmäisenä muutoksen eteen? Itse olen tehnyt lupauksen sanoa joskus myös ”ei” – maailmasta eivät taida hommat loppua, vaikka yrittäisin tehdä ne kaikki. Aion myös muistaa vaihtaa työasentoa useammin – vaikka työasento on kuinka hyvä, paras asento on silti vaihtaa sitä välillä.

Lisää vinkkejä löytyy oppaasta: Yrittäjän työkyky – menestyvän yrityksen kivijalka. Opasta saa painettunakin versiona ihan ilman maksuja, nakkaa allekirjoittanutta sähköpostilla, niin täältä pesee.

 

 

P.S. Suomi100 – juhlavuoden kunniaksi Työterveyslaitos tarjoaa alle 50 henkilöä työllistäville pienyrittäjille mahdollisuuden ostaa asiantuntijapalveluitaan kampanjan ajan 5.–8.9.2017 100 eurolla (+alv). Työterveyslaitoksen sivulla: Satasella mukaan

P.P.S. Ookkonää Oulusta tai lähiseudulta? Tai aina muuten vaan halunnut käydä siellä? Tule kuuntelemaan tosielämän yrittäjätarinoita maksutta Oulussa 21.11.2017. Omansa jakaa mm. Saimi Hoyer. Ilmoittautumiset Työterveyslaitoksen sivulla.

 

Anne Salmi työskentelee vanhempana asiantuntijana Työterveyslaitoksessa.

 

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje