Naiset suoriutuivat matemaattisissa ja kielellisissä tehtävissä paremmin lämpimässä toimistossa, kun taas miehille sopi paremmin viileämpi työtila. Näin kertoo vuonna 2019 julkaistu tutkimus, johon osallistui joukko Berliinin yliopiston opiskelijoita.
Tutkijat päättelivät, että tuottavuuden takia työnantajien kannattaisi naisvaltaisissa työpaikoissa lisätä lämpöä. Yleensä lämpötila on säädetty miesten mieltymysten mukaan.
Kevyen istumatyön suosituslämpötila on Suomessa 21–25 astetta. Näin energiakriisin aikana olisi kuitenkin suositeltavaa pikemminkin laskea kuin nostaa toimiston lämpötilaa.
Moni sisätyötä tekevä joutuneekin nyt sopeutumaan tavallista viileämpiin lämpötiloihin. Siihen auttaa paitsi hyvä pukeutuminen myös liikkuminen, joten viimeistään nyt kannattaa ujuttaa taukojumppaa tai muuta liikuskelua työpäivän lomaan. Liian matalaksi lämpötilaa ei silti kannata säätää, jos työssä on oltava enimmäkseen paikallaan.
– Ehkä miellyttävin lämpötila on noin 20–21 astetta. Sitä viileämmässä monilla sormet alkavat jo jäähtyä, mikä tietokoneella työskennellessä lisää virheidenkin mahdollisuutta, sanoo johtava tutkija Sirkka Rissanen. Ranteenlämmittimet ja villasukat saattavat auttaa toimistotyöntekijää, mutta tärkeämpänä tutkija pitää sitä, että yllä on muuten tarpeeksi vaatetta. Kun keskivartalo pysyy lämpimänä, se pitää paremmin yllä verenkiertoa myös sormissa ja varpaissa.
Tiedetään, että myös vedon tunne ja viileiden pintojen kylmäsäteily vaikuttavat paljon lämpömukavuuteen. Työpaikoilla isoissa tiloissa ilmaa on paljon ja se liikkuu nopeasti, joten veto tuntuu herkemmin. Toimistoissa voi myös olla suuria ikkunoita.
Kylmästä kärsivä voisikin ehkä valita toimiston suojaisimman nurkan kaukana viileistä ikkunapinnoista.
Tutkimus vahvistaa omia kokemuksiani ja työtovereilta kuultuani. Naisille toimistossa suurten ikkunoiden läheisyydessä voi olla liian kylmää ja vetoista (vaikka ikkuna sinänsä olisi täysin ilmatiivis). Kannattaa ottaa huomioon, että verenkierron vilkkaus on varsin oleellinen asia tässä yhteydessä. Monilla verenkierto vähenee paikallaan istuessa ja alkaa palella. Siksi kannattaa kokeilla hissipöydän käyttöä. Jos välillä työskentelee seisten, verenkierto vilkastuu ja paleleminen vähenee sekä vireystila paranee.