Blogi

Kolme hyvää syytä pitää pää kylmänä

| Kuva: Juha Somby

Kolumnisti Matti Simula neuvoi osuvasti Suomen Kuvalehdessä, että kun Putin kiristää energialla, pidä pää kylmänä – ja asunto. Asunnon kylmänä pitämisellä hän viittasi tietysti tulevaan lämmityskauteen.

Vaikka kirjoitan tätä tekstiä erityisen lämpimänä elokuisena viikkona, ajatukset kiertävät jo ensi talven energiahaasteissa. Sähkön kallistumisen takia taloyhtiömme joutuu syksystä alkaen korottamaan vastiketta satasella kuussa. Sähköllä lämmittävien tilanne on vielä huonompi.

Tällä hetkellä siunaan viileyttä, jonka maalämpöpumppu tuo talon alakertaan. Normaalisti kotitoimistoni on ullakolla, josta helle on minut häätänyt pois. Hellejaksoja lienee luvassa yhä tiheämmin tulevinakin vuosina. Se muistuttaa rahan ja Putinin sodan ohella tärkeimmästä syystä säästää energiaa: ilmastonmuutoksen uhkasta.

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan valmistumista odotetaan malttamattomina. Käyttöönoton viivästyminen edelleen voi johtaa sähkön säännöstelyyn Suomessa kovimmilla pakkasilla. Tyynellä pakkassäällä kun ei ole apua tuulivoimaloista. Tärkeintä on alentaa kulutusta korkeimpien sähkönkulutuspiikkien aikaan.

Yrityksille on viljalti energiaa ja rahaa säästäviä keinoja, joissa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva voi asiantuntemuksellaan auttaa. Sivulla motiva.fi/ratkaisut/energiatehokkuussopimukset on esimerkkejä käytännöllisistä ratkaisuista. Niitä ovat toteuttaneet energiatehokkuussopimuksiin sitoutuneet sadat suomalaisyritykset ja kunnat.

Minäkin aion sitoutua energiansäästöön yhden hengen toimistossani. Huonelämpötilan alentaminen on kuluttajalle tunnetusti tehokkaimpia yksittäisiä keinoja säästää energiaa. Lämmitysenergiaa säästääkseni aion siirtyä ullakon työhuoneestani alakertaan kovimmilla pakkasilla. Sähköpatterilla lämpiävän ullakkohuoneen lämpötilan voi laskea kai viiteentoista ilman kosteusongelmien pelkoa.

Paikallaan istuva toimistorotta saattaa tarvita villatakin päälleen suositellussa parissakymmenessä asteessa. Vedon tunteeseen niskassa auttaa lämmin huivi, ja paleleviin käsiin voi vetää kynsikkäät. Taukojumppa karkottaa vilunväreet ja torjuu tehokkaasti istumisen haittoja.

Muille kuin kotona työskenteleville annan vielä yhden vinkin. Vihreää siirtymää edistää myös työmatkan kulkeminen lihasvoimin tai julkisilla. Jos et siihen pysty, alenna ainakin ajonopeutta!

 

Kirsi Väisänen on TTT-lehden päätoimittaja.

Astetta alemmas -kampanja haastaa suomalaiset säästämään energiaa

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Suomi ja koko Eurooppa etsivät nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen.

Syksyllä alkava Astetta alemmas -kampanja kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Energiansäästö on pieniä arjen tekoja, näistä on helppo aloittaa:

  • Astetta alempi huonelämpötila
  • Astetta kevyempi kaasujalka
  • Astetta lyhyempi suihku
  • Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Lähde Astetta alemmas -kumppaniksi

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje