Lyhyet

Nojatikkaiden käyttö ainoana kulkutienä toi sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Kattoremontteja tekevä yritys sai 15 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta työmaalla havaittujen puutteiden vuoksi. Lisäksi yhtiön työnjohtaja tuomittiin 20 päiväsakon ja yksikön päällikkö 35 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Tuomion antoi Kanta-Hämeen käräjäoikeus marraskuussa.

Työsuojelutarkastaja oli havainnut, että hämeenlinnalaisella rivitalotyömaalla työskenneltiin putoamisvaarallisella alueella kaksikerroksisen rakennuksen katolla ilman putoamissuojausta. Lisäksi nousutienä katolle käytettiin työturvallisuusmääräysten vastaisesti nojatikkaita.

Yrityksen työkohteissa oli aiemminkin havaittu toistuvia puutteita muun muassa putoamissuojauksessa ja turvallisen nousutien järjestämisessä. Työsuojelutarkastajat olivat antaneet yhtiölle toimintaohjeita, kehotuksia ja käyttökieltoja.

Työturvallisuusmääräykset sallivat nojatikkaiden käytön vain tilapäisenä kulkutienä rakennustyössä. Tapauksessa oli kyse muutaman päivän kestäneestä kattoremontista. Käräjäoikeuden mukaan tilapäisen kulkutien käsitettä oli tulkinnalla laajennettu liiaksi.

– Nojatikkaiden käyttö on aiheuttanut paljon vakavia työtapaturmia rakennustyössä, minkä vuoksi niiden käyttöä on työturvallisuussäännöksissä selkeästi rajoitettu. Turvallisena nousutienä voidaan pitää esimerkiksi kaitein varustettuja portaita tai askelmallista telinetornia, sanoo työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje