Lyhyet

Nojatikkailta alas – sakot työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjanmaan käräjäoikeus on langettanut 10 000 euron ja 2 500 euron yhteisösakot sekä työpäällikölle ja toimitusjohtajalle molemmille 30 päiväsakot työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli lokakuussa 2012 Mustasaaressa omakotityömaalla vesikattotyössä sattunut työtapaturma, jossa aliurakoitsijan työntekijä loukkaantui. Työntekijät olivat asentamassa kattopeltejä puolitoistakerroksiseen omakotitalon katolle, kun yksi työntekijöistä horjahti ja putosi yli viiden metrin matkan katolta maahan. Työntekijät käyttivät katolle kiipeämiseen ja kattopeltien viemiseen nojatikkaita, eikä heillä ollut käytössään putoamissuojausta, turvajalkineita tai suojakypärää.

Käräjäoikeus katsoi, että Hartman Järn Ab:tä on pidettävä talotoimituksen pääasiallisena toteuttajana huomioon ottaen, että pääurakoitsijaa ei ollut nimetty ja kyseinen yritys käytti toimituksessa pääasiallista määräysvaltaa. Tätä käsitystä tuki käräjäoikeuden mukaan muun muassa se, että yrityksen vastuulla oli tehdä rakennus “lämmitysvalmiiksi”. Käräjäoikeus totesi, että pääurakoitsijalle kuuluvaa velvollisuutta huolehtia tarvittavien rakennustelineiden suorittamisesta ei voida ohittaa sopimalla siitä, että aliurakoitsija käyttää valjaita työssä.

Aliurakoitsijan osalta käräjäoikeus totesi, että aliurakoitsijan työntekijät eivät olleet saaneet asianmukaisia kirjallisia työsuojeluohjeita työnantajaltaan. Työnantaja ei ollut valvonut työn tekemistä eikä turvavaljaiden tai muiden henkilökohtaisten suojainten käyttöä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaa, että vastuut rakennustyömailla ovat usein päällekkäisiä. Putoamissuojauksesta vastaa sekä päätoteuttaja että työnantaja. Putoamissuojaus on ensisijaisesti pyrittävä järjestämään rakenteellisilla ratkaisuilla. Mikäli putoamissuojaus on työn luonteen vuoksi järjestettävä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla, kuten valjailla, työnantajan on huolehdittava, että valjaita todella käytetään. Lisäksi on huomioitava, että köydet voidaan kiinnittää turvallisesti.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Lue myös: 9 ohjetta tikastöihin

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje