Lyhyet

Nosturin määräaikaistarkastus jäi tekemättä – sakot toimitusjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut yhtiön toimitusjohtajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikkomuksesta, joka liittyy kuormausnosturin määräaikaistarkastusten laiminlyöntiin. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle noin tuhat euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Käytössä olevalle nosturille pitää tehdä määräaikaistarkastus vuosittain. Kyseinen nosturi oli tarkastettu vuonna 2019, ja seuraava määräaikaistarkastus oli tehty vasta vuonna 2022 yritykseen tehdyn työsuojelutarkastuksen jälkeen. Toimitusjohtaja ei osannut sanoa, oliko tarkastukset tehty vuosina 2020 ja 2021, mutta tiedossa, oli että nosturi oli tuolloin ollut välillä käytössä.

– Työnantajan on oltava tietoinen työpaikalla olevia työvälineitä koskevista määräaikaistarkastuksista, ja ne tulee tehdä määräysten mukaisesti lähtökohtaisesti vuosittain. Jos määräaikaistarkastuksia ei ole lain edellyttämällä tavalla tehty, ei työvälinettä saa työssä käyttää, kertoo työsuojelulakimies Linda Utriainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (13.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje