Lyhyet

PCOS heikentää naisten työkykyä keski-iässä

| Teksti: Helinä Kujala

Monirakkulaista munasarjaoireyhtymää eli PCOS:tä sairastavilla naisilla on keski-iässä tavallista enemmän työkykyongelmia, ilmenee Oulun yliopiston tutkimuksesta. PCOS on hormonaalinen häiriö, johon liittyvät epäsäännöllinen kuukautiskierto, mieshormonien liikatuotanto sekä monirakkulaiset munasarjat.

Tutkimukseen osallistui yli 1 800 naista, joista 15 prosentilla oli todettu PCOS. Kahden vuoden seurannassa heille kertyi keskimäärin kuukauden verran enemmän sairauspoissaoloja ja työttömyyspäiviä kuin verrokeille. He myös kokivat työkykynsä muita huonommaksi.

Tutkimuksen mukaan oireyhtymää sairastavilla oli kaksinkertainen riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle 52 vuoden ikään mennessä. PCOS voi heikentää terveyttä monin tavoin: liitännäissairauksia ovat muun muassa tyypin 2 diabetes, mielenterveyden häiriöt sekä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat.

– Yleisyydestään huolimatta PCOS ja sen merkitys naisen terveydelle tunnistetaan edelleen huonosti, sanoo tutkimusta johtanut naistentautien professori Terhi Piltonen.

Tutkijat ehdottavat, että tietoa PCOS:sta hyödynnettäisiin terveydenhuollossa esimerkiksi silloin, kun arvioidaan terveydentilan kokonaisuutta ja työkyvyttömyysriskiä tai kun laaditaan liitännäissairaudet huomioivia suunnitelmia työkyvyn tukemiseksi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje