Lyhyet

Peltisepän sähköisku johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Urakoitsijana toiminut peltiseppä sai valokaaren seurauksena vakavan sähköiskun, kun vantaalaisella sähköasemalla tehtiin kunnostustöitä elokuussa 2018.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi työmaalla rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Sen sijaan syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin.

Sähköasemalla oli työskennelty 110 kilovoltin jännitteiden läheisyydessä. Peltiseppä oli ollut tekemässä sähköaseman muuntajien väliseinän pellitystä. Hän oli luullut, että sähköasema on työn aikana kokonaan jännitteetön.

Työt oli kuitenkin tarkoitus tehdä niin, että sähköaseman toinen muuntaja on jännitteellinen ja toinen jännitteetön ja työ tehtäisiin aina jännitteettömällä puolella. Muuntajien välisessä seinässä oli ylijännitesuoja, jota ei ollut huomioitu töiden suunnittelussa. Peltiseppä oli ollut siirtämässä väliseinän hattupeltejä, kun pelti oli mennyt noin puolen metrin päähän ylijännitesuojasta. Se synnytti jännitteellisen valokaaren, joka aiheutti sähköiskun.

Sähkövaarat tulee huomioida tarkasti

Rakennuttajan tekemässä turvallisuusasiakirjassa oli käräjäoikeuden mukaan puutteita. Siinä ei ollut ilmoitettu muuntajan ominaisuuksista ja olosuhteista aiheutuvia vaaratekijöitä riittävän tarkasti, eikä se täyttänyt rakennustyöasetuksen vaatimuksia.

Päätoteuttaja taas ei ollut tehnyt työmaalle rakennustyöasetuksen mukaista turvallisuussuunnitelmaa. Rakennuttajan puutteellinen turvallisuusasiakirja ei vapauta työpäällikköä vastuusta, koska tämä ei ollut pyytänyt tietoihin tarkennusta tai edes yrittänyt laatia suunnitelmaa, käräjäoikeus totesi.

– Kun työskennellään sähkövaarallisella työmaalla, on erityisen tärkeää huomioida sähkövaarat työvaiheiden suunnittelussa ja kirjallisissa suunnitelmissa, työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.4.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje