Lyhyet

Räjäytystyön suunnittelun puutteet johtivat yhteisösakkoon

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Veljekset Saarela Oy:n rakennustyön työturvallisuussuunnitelmien laiminlyönnistä 5 000 euron yhteisösakkoon. Kyseessä oli Vaasassa vuonna 2013 sattunut tapaus, jossa asunto-osakeyhtiössä tehtiin sadevesiviemäröintityötä. Yritys toimi työmaalla päätoteuttajana.

Töiden edetessä huomattiin, että pihamaalla täytyy louhia esiin tullutta kalliota. Taloyhtiö sopi louhintatyöstä erikseen louhintayrityksen kanssa. Räjäytyksen yhteydessä kivensirpaleita lensi noin 60 metrin säteelle, ja ne rikkoivat parvekelaseja sekä vahingoittivat lähistölle pysäköityä autoa.

Työmaalle ei ollut tehty asianmukaista päätoteuttajan turvallisuussuunnitelmaa. Suunnitelmien asianmukainen laadinta olisi käräjäoikeuden mukaan todennäköisesti vaikuttanut räjäytystyön kulkuun ja lopputulokseen. Varsinaisen räjäytyssuunnitelman laatimisesta vastuu oli louhintayrityksellä, minkä käräjäoikeus otti huomioon yhteisösakon mitoittamisessa.

Työturvallisuusmääräysten mukaan päätoteuttajan on tehtävä ennen rakennustöiden aloittamista kirjallisesti työturvallisuutta koskevat suunnitelmat, joissa on kiinnitettävä erityistä huomiota muun muassa räjäytys-, louhinta- ja kaivuutöihin. Suunnitelmat on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava olosuhteiden muuttuessa.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje