Lyhyet

Rakennustyöntekijöillä todettiin eniten ammattitauteja

| Teksti: Kirsi Väisänen

Ammattitautien määrä Suomessa vähenee edelleen. Vuonna 2018 vahvistettiin 1067 ammattitautitapausta. Vajaa kolmasosa ammattitaudeista todetaan työuran jälkeen.

Eniten ammattitauteja vahvistettiin rakennustyöntekijöillä, maanviljelijöillä ja teollisuudessa. Kasvua näkyy esimerkiksi tärinätaudissa, jota esiintyy eniten talonrakentamisessa.

Yleisiä altisteita rakennusalalla ovat melu, käsitärinä sekä kemikaalit, erityisesti epoksi. Aiemmin rakennusalalla on altistuttu asbestille. Lisäksi alalla todetaan erilaisia rasitussairauksia.

Työikäisten yleisimmät ammattitaudit ovat meluvamma, kosketusihottumat, ammattiastma ja asbestiplakkitauti. Kemikaaleille altistuminen aiheuttaa viime vuosien tapaan lähes puolet ammattitaudeista.

Lääkäreillä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ammattitauti- ja ammattitautiepäilytapaukset työsuojeluviranomaiselle. Edelleen 60 prosenttia vahvistetuistakin ammattitautitapauksista jää ilmoittamatta.

– On tärkeää, että aluehallintovirasto saa tiedon kaikista ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä. Se on keskeinen työsuojelun väline, jonka avulla AVI voi kohdentaa työsuojelutarkastuksiaan ja työpaikoilla saadaan tehtyä tarvittavia työturvallisuutta parantavia muutoksia, muistuttaa ylilääkäri Kirsi Koskela Työterveyslaitoksesta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje