Lyhyet

Särkyneen sydämen oireyhtymä yleistynyt etenkin naisilla

| Teksti: Kirsi Väisänen

Särkyneen sydämen oireyhtymä on sydänkohtauksen kaltainen vakava sairaus, jonka usein laukaisee vahva tunnepitoinen kokemus tai järkytys kuten tieto läheisen äkillisestä menehtymisestä. Tuoreen tutkimuksen mukaan oireyhtymä on viime vuosikymmeninä yleistynyt ja erityisesti tämä koskee yli 50-vuotiaita naisia.

Tutkimus perustuu tietoihin 135 000 tapauksesta, jotka sattuivat vuosina 2006–2017. Särkyneen sydämen oireyhtymän virallinen nimi on takotsubokardiomyopatia.

Aineiston perusteella oireyhtymä on yleistynyt sekä miehillä että naisilla, mutta naisilla ja etenkin yli 50-vuotiailla naisilla muutos on ollut huomattavasti suurempi. Verrattuna muihin tapaukset ovat yleistyneet jopa 6–10 kertaa enemmän 50–74-vuotiaiden naisten ikäryhmässä.

Naisten suurempi alttius takotsubo-kohtauksille on tiedetty aiemminkin ja tässäkin aineistossa valtaosa potilaista oli naisia. Tulokset kuitenkin ensimmäistä kertaa osoittavat sairastumisriskin suurentuneen vuosien varrella etenkin keski-ikäisten ja vanhempien naisten parissa.

Takotsubokardiomyopatia muistuttaa oireiltaan sydänkohtausta, mutta verisuonitukkeuman sijaan se johtuu mielenjärkytyksen aiheuttamasta tilapäisestä sydänlihaksen halvaantumisesta. Myös ylimitoitettu liikuntasuoritus voi laukaista oireet. Valtaosa potilaista on 60–80-vuotiaita naisia. Suomessa takotsubo-kohtauksia sattuu noin 250 vuodessa.

Oireyhtymä on saanut nimensä japanilaisesta mustekalojen pyyntiruukusta (tako tsubo), jota sydämen vasen kammio muistuttaa ainakin sairauden alkuvaiheessa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje