Uimahalleissa ja kylpylöissä joudutaan tilojen erityisluonteen vuoksi käyttämään vahvoja kemikaaleja, kuten klooripohjaisia desinfiointiaineita. Kemikaaliturvallisuus toteutuu kuitenkin varsin hyvin siivoustyössä, toteaa Itä-Suomen yliopiston sisäympäristön ja työhygienian ryhmässä työskentelevä yliopisto-opettaja Marko Hyttinen. Hän on tutkinut julkisten tilojen, kuten uimahallien ja koulujen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta.
– Tutkimustemme perusteella siivoojat ovat aika hyvin selvillä kemikaaleista eli mitä ja millä tavoin niitä tulee käyttää. Käyttöturvallisuustiedotteet olivat kaikissa kohteissa käytössä ja myös suojavälineitä osattiin pääasiallisesti hyödyntää asianmukaisesti, vaikka kehitettävääkin löytyi esimerkiksi hengityssuojaimien käytössä.
Tutkimuksissa havaittiin, että kemikaalien käyttö on ylipäätään vähentynyt ylläpitosiivouksen aikana. Sen ansiosta esimerkiksi ilmaan tulee hyvin vähän orgaanisia yhdisteitä.
– Siivoustyöhön liittyvät riskit, kuten astma ja sisäilmaoireet eivät saaneet vahvistusta tutkimuksistamme. Siivoojien altistus eri kemikaaleille ja esimerkiksi pölylle jäivät pääasiallisesti alle määriteltyjen raja-arvojen, Hyttinen kertoo.
Huolimatta yleisestä kemikaalien käytön vähenemisestä siivoustyössä, tutkimus nosti esille riskin, joka voi uhata siivoojien terveyttä. Siivouskertojen vähentäminen saattaa altistaa siivoajia kemikaaleille, kun pinnat pinttyvät ja joudutaan käyttämään vahvempia kemikaaleja lian irrottamiseen.
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto käynnisti viime vuonna ”Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät” -kampanjan, jonka puitteissa selvitetään myös suomalaisten työntekijöiden altistumista kemiallisille tekijöille.
Lisätietoja: Terveellinen työ
Lue myös Uimahallin kemikaalikimara haastaa siivoojan
En tiennytkään että siivousalalla käsitellään kemikaaleja ja vaarallisia aineita. Luulin että ne liittyy vain tyypillisesti rakennusalaan ja teollisuuteen. Hyvä että alalla työskentelvät ovat tietoisia asiasta.
Monilla aloilla altistutaan kemikaaleille, ja huonossa tapauksessa myös asiakkaat voivat niille altistua. Tässä linkki muoviyhdisteitä käsittelevään työturvallisuusjuttuumme http://www.tttlehti.fi/muoviyhdisteista-ihottumaa-ja-hengitystiesairauksia/