Lyhyet

Sosiaalinen media mahdollisesti yhteydessä myös viisikymppisten masennusoireisiin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Sosiaalista mediaa käyttävillä viisikymppisillä saattaa olla muita korkeampi riski saada masennusoireita, tuore tutkimus osoittaa. Tuloksista ei tosin voi päätellä, ovatko masennusoireet seurausta sosiaalisen median käytöstä vai käyttävätkö masennukseen taipuvaiset muita enemmän sosiaalista mediaa.

Tulokset perustuvat 5 400 yhdysvaltalaisen internetkyselyyn vuosilta 2020–2021. Iältään vastaajat olivat keskimäärin 55-vuotiaita. Kyselyiden välillä yhdeksän prosenttia osallistujista arvioi mielialansa heikentyneen ja masennusoireiden lisääntyneen.

Tulokset osoittivat, että sosiaalista mediaa säännöllisesti käyttävien masennusoireet lisääntyivät noin 40–50 prosenttia todennäköisemmin kuin muiden osallistujien. Erityisesti Facebook, Snapchat ja TikTok liittyivät masennusoireisiin.

Tutkijat huomauttavat, että tuloksiin on voinut vaikuttaa monet muutkin seikat kuin sosiaalisen median käyttö. Tutkimuksessa ei myöskään selvitetty, mihin osallistujat sosiaalista mediaa käyttivät. Samansuuntaisia yhteyksiä on tosin aiemmin havaittu nuoremmissa ikäluokissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje