Lyhyet

Suojaamaton koneen osa toi yhteisösakon

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi metallialan yrityksen operatiivisen johtajan 12 päiväsakkoon sekä työnjohtajan 12 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö tuomittiin 12 000 euron yhteisösakkoon.

Käsiteltävänä oli heinäkuussa 2013 Kruunupyyssä sattunut työtapaturma, jossa kesätyöntekijä loukkaantui. Työntekijä työskenteli laippapuhdistuskoneella, kun kone yllättäen käynnistyi. Vastaan pyörineen hiomanauhan ja puhdistettavan laipan väliin muodostui suojaamaton nielu, johon työntekijän käsi jäi puristuksiin. Koneeseen on tapaturman jälkeen asennettu valoverho.

Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuusrikoksen rangaistavuus ei edellytä, että teosta aiheutuisi jokin seuraus tai edes konkreettinen vaaratilanne. Käräjäoikeus totesi työturvallisuuslain esitöihin vedoten, että työnantaja on alansa asiantuntija, jonka olisi pitänyt ymmärtää vaaran mahdollisuus. Käräjäoikeus totesi vielä, että työsuojelussa johtavana periaatteena on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Se tarkoittaa, että teknisin ratkaisuin – mikäli mahdollista – tulee huolehtia siitä, ettei työntekijöiden ulottuvilla ole vaarallisia kohteita.

Yhteisösakkoa käräjäoikeus perusteli sillä, että kone oli ollut käytössä reilun vuoden sen jälkeen, kun vaara oli huomattu. Toisaalta käräjäoikeus huomioi, että työnantaja oli ennen tapaturmaa pyrkinyt parantamaan koneen turvallisuutta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus pitää työväline turvallisena koko sen käyttöiän ajan. Se tarkoittaa säännöllistä kunnossapitoa ja huoltoa. Työvälineen vaara tulee poistaa ensisijaisesti teknisesti esimerkiksi vaara-alueelle pääsyn estävillä tai vaarallisten osien liikkeen ajoissa pysäyttävillä laitteilla.

 

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje