Työturvallisuus

Kun tarvitaan hiotut suojalasit

Kahdet lasit päällekkäin lisäävät heijastuksia ja puhdistettavia pintoja sekä vähentävät näön tarkkuutta, joten ne on tarkoitettu vain satunnaiskäyttöön. Omaan optiikkaan hiotut suojalasit valitaan, jos silmälasien käyttäjä tarvitsee silmiensuojausta työssä säännöllisesti.

| Teksti: Päivi Haavisto | Kuva: Kari Långsjö

Hiottuihin laseihin kannattaa valita aina kova pinnoite. Erityisen riskialttiissa kohteissa voi suojalasien lisäksi käyttää kasvovisiiriä.

Hiottuja suojalaseja hankittaessa työnäkemisen tarpeet pitää selvittää optikolle tarkasti, ja siinä voi käyttää apuna esimerkiksi valokuvia työpisteestä. Optikon voi myös pyytää käymään työpaikalla. Suojalasien luokka valitaan työnantajan tekemän riskienkartoituksen pohjalta.

Suojalaseihin ei saa tehdä rakenteellisia muutoksia, kuten poistaa sivusuojia. Jos standardin mukaisia suojalaseja on muutettu, ne eivät enää täytä suojaimen vaatimuksia. Suojausteho vähenee ja vaikutukset ulottuvat lisäksi mahdollisen tapaturman vastuu- ja korvausasioihin.

Nyrkkisääntö on, että hiotuista suojalaseista käyttäjä huolehtii kuin omista silmälaseistaan. Työnantajan on oltava selvillä kaikkien silmiensuojainten kunnosta ja uusintatarpeesta. Vahingoittumattomien, omaan optiikkaan hiottujen suojalasien vaihtoväliksi suositellaan enintään kolmea vuotta. Kolmen vuoden välein on hyvä tutkituttaa myös silmien taittovoiman muutokset.

Ohjeet on laadittu optikko Pekka Palmun haastattelun pohjalta.

LISÄÄ AIHEESTA
Kansallinen soveltamisohje yksilöllisellä voimakkuudella varustettujen suojalasien toimittamisesta Suomessa

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje