Työturvallisuus

Sydäniskuri joka työpaikalle

Defibrillaattorin eli sydäniskurin hankinta tuo turvaa paitsi työyhteisölle myös asiakkaille.

| Teksti: Outi Kontkanen ja Mari Blek-Vehkaluoto | Kuva: Suomen Sydänliitto

Sydäniskurin käyttäjän ei tarvitse osata mitään erityistä, koska laite opastaa auttajaa vaihe vaiheelta toimimaan oikein. Autettavan selviytymismahdollisuudet jopa kolminkertaistuvat, jos painelu-puhalluselvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa sydänpysähdyksestä. Sairaalan ulkopuolisessa sydänpysähdyksessä näin nopeaan toimintaan ei käytännössä pystytä ilman paikan päällä olevan henkilön elvytystaitoja.

Ulos lämmitettävä defibrillaattorikaappi

Suomen Sydänliitto on hankkinut Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan keskustoimistoonsa kaksi sydäniskuria, joista toinen on sijoitettu sisätiloihin ja toinen ulos. Ulkona sijaitseva defibrillaattori on koko naapuruston saatavilla vuorokauden ympäri.

– Kannustamme kaikkia pohtimaan tätä vaihtoehtoa. Lämmitettävän defibrillaattorikaapin ansiosta defi on mahdollista sijoittaa ulos myös Suomen olosuhteissa, kertoo kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto Sydänliitosta.

Tuusulalainen Anssi Liukola joutui elvyttämään salibandykaverinsa, jolloin viereisessä tenniskeskuksessa sijaitseva defibrillaattori oli elintärkeä.

– Muistin nähneeni viereisen rakennuksen tenniskeskuksessa maallikkodefibrillaattorin, ja käskin yhtä kavereista hakemaan sen, Liukola kertaa tapahtumia.

Rekisteröi yrityksesi sydäniskuri

Jotta sydäniskurin sijaintia ei tarvitsisi arvailla, olisi tärkeää, että yrityksen hallussa oleva defibrillaattori löytyisi julkisesta rekisteristä. Sydäniskurin lisääminen defi.fi-rekisteriin vie ainoastaan muutaman minuutin.

Sydänpysähdystilanteessa jokainen minuutti on tärkeä. Selviytyminen on todennäköisintä, kun elvytys aloitetaan ja sydäniskuria päästään käyttämään muutaman minuutin sisällä. Defi.fi näyttää nopeasti lähimmän sydäniskurin sijainnin. Tämä on tärkeä tieto elvytystilanteessa myös työpaikassa vieraileville tai sen lähistöllä oleville henkilöille.

Defibrillaattoreiden määrä kasvaa

Sydänliiton, Elvytysneuvoston ja Punaisen Ristin ylläpitämässä rekisterissä on tällä hetkellä 2 990 defibrillaattoria. Määrä on liki tuplaantunut puolessatoista vuodessa

Sydäniskuri vahvistaa osaltaan turvallista työympäristöä sekä työntekijöiden että yrityksessä vierailevien asiakkaiden kannalta. Kuka tahansa voi olla se työkaveri tai ohikulkija, joka pelastaa toisen hengen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje