Työturvallisuus

Turvaa reilulla tonnilla – defi­brillaattori tuo nopean avun sydän­pysähdykseen

Yhä useampi organisaatio turvaa henkilöstöään ja asiakkaitaan hankkimalla sydäniskurin eli defibrillaattorin. Osatakseen käyttää sydäniskuria ei tarvitse olla ammattilainen.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Odottamattomaan sydänpysähdykseen eli vaikeaan rytmihäiriöön menehtyy Suomessa vuosittain noin 10 000 henkeä. Äkkikuolemaan johtava sydänsairaus ei useinkaan varoittele etukäteisoirein, vaan sydänpysähdys on ehkä sen ensimmäinen – ja monella viimeinen – merkki.

Tällaisessa tilanteessa sydämen rytmi pitäisi saada tahdistettua uudelleen. Sen voi tehdä sydäniskurilla eli defibrillaattorilla.

Maallikkojenkin käyttöön tarkoitetut puoliautomaattiset laitteet ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Niitä on hankittu paljon paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten liikenneasemille, työpaikoille, ostoskeskuksiin ja liikuntahalleille, mutta myös pieniin yrityksiin, ravintoloihin ja kuntosaleille. Myös moni yksityishenkilö, joka tietää kärsivänsä sydänvaivoista, on sen hankkinut vakuudekseen.

Verollinen hinta on vähimmillään noin 1 500 euroa, arvonlisäverottomasti defibrillaattorin saa reilulla tuhannella eurolla. Hinta ei siis ole este laitteen hankinnalle, ainakaan yrityksille.

Lisäksi laitteelle on saatavissa sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettuja kaappeja, joiden hinnat liikkuvat tuhannen euron molemmin puolin. Säänkestävät kaapit ovat niistä luonnollisesti vähän kalliimpia.

Yleensä sydänpysähdyksen aiheuttaa sydänsairaus

Sydämen pysähtyessä on kiire palauttaa verenkierto, jotta varmistetaan aivojen hapensaanti. Se on myös paineluelvytyksen tärkein tavoite.

– Sydän voidaan saada toimimaan myöhemminkin, mutta aivoille jo parin minuutin hapettomuus on vaaraksi. Sydäniskurin avulla on elvytystilanteessa voitu palauttaa verenkierto jo ennen ensihoitoyksikön paikalle saapumista, sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

Sydämen heikon toiminnan taustalla voi olla sepelvaltimotauti. Sydänpysähdyksen aiheuttaa tällöin sydäninfarkti eli tukos sepelvaltimossa, joka johtaa kammiovärinään. Kun lihas ei pumppaa, se alkaa väristä ja verenkierto tyssää siihen.

Henkeä uhkaavia rytmihäiriöitä voi ilmetä nuorillakin ihmisillä, jos niihin on perinnöllinen taipumus. Joskus sähköisku tai voimakas isku sydämen alueelle saattaa laukaista kammiovärinän.

– Tavallisempia rytmihäiriöitä esiintyy joillakin ihmisillä, kun he ovat väsyneitä tai ovat juoneet liikaa kahvia. Näidenkin syyt on hyvä selvittää tutkimuksilla, Myllyrinne toteaa.

Milloin elvytys aloitetaan?

Mistä sitten tunnistaa ihmisen, jonka sydän on pysähtynyt?

Jos ihminen makaa tiedottoman näköisenä maassa, häntä puhutellaan. Jos hän vaikuttaa elottomalta, ei reagoi puhutteluun tai kevyeen ravisteluun, on syytä soittaa hätäpuhelu 112:een ja kertoa, mitä on tapahtunut ja missä. Puhelin kannattaa laittaa kaiutintoiminnolle, kun jatkaa ensiavun antamista.

Jos potilas hengittää eli ilmavirta tuntuu suun ja sierainten edessä, hänet käännetään kylkiasentoon. Jos hän ei hengitä, aloitetaan paineluelvytys.

Paineluelvytys puskee veren liikkeelle, sillä voidaan ylläpitää jossain määrin verenkiertoa. Nopea toiminta parantaa henkiinjäämisen mahdollisuutta, minimoi vahinkoja ja antaa lisäaikaa ammattilaisten saapumiseen.

Paineluelvytystä jatketaan niin pitkään, että saadaan ammattiapu paikalle.

Sydäniskuri tuo nopean avun

Koska aivot tarvitsevat happea koko ajan, paineluelvytystä ei voi keskeyttää. Käytännössä toisen on jatkettava painelua, kun toinen hakee sydäniskurin ja valmistaa sen käyttöön. Jos laite on ihan elvytettävän vieressä, myös yksi elvyttäjä voi ehtiä sen ottaa, Myllyrinne neuvoo.

Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi. Laite neuvoo käyttäjää koko toimenpiteen ajan, joten sitä voi käyttää kuka vain. Se analysoi sydämen rytmin ja kertoo, onko isku tarpeen. Käyttäjä ei siis voi aiheuttaa vahinkoa, kun hän seuraa laitteen ohjeita.

Laite myös kerää tiedot elvytystilanteesta, ja hoitava taho saa näin arvokasta tietoa potilaan tilasta.

Defibrillaattorin valmius kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Käytön jälkeen laite on huollettava ja siihen on vaihdettava uudet liimaelektrodit.

Defibrillaattori joka työpaikalle

Defibrillaattorit ovat lääkinnällisiä laitteita, joiden myyntiä valvoo viranomainen. Myynnissä olevat laitteet täyttävät siten tehtävänsä.

Kun sydäniskuri hankitaan työpaikalle, sen sijainnista tiedotetaan henkilöstölle. Tiedotusta on hyvä tehdä aika ajoin. Näkyvästi sijoitettu vihreävalkoinen tunnus helpottaa laitteen löytämistä hätätilanteessa.

Elvyttämistä ja sydäniskurin käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen ja näin laskea auttamisen kynnystä.

– Kun koronatilanne helpottaa, ihmiset alkavat taas palata ensiapukoulutuksiin, Myllyrinne toivoo.

Defi.fi-palvelu kertoo sijainnin

Defibrillaattori kannattaa rekisteröidä Defi.fi-rekisteriin, jotta se löydetään nopeasti käyttöön tarvittaessa. Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoimassa palvelussa on nyt liki 4 800 laitetta.

– Rekisteröimättömiä laitteita on Suomessa arviolta ainakin kolmin- tai nelinkertainen määrä, Myllyrinne arvioi. Laitteita on runsaasti käytössä terveydenhuollon yksiköissä ja palvelulaitoksissa.

Defi.fi-sivusto näyttää lähimmän sydäniskurin joko puhelimen sijaintitietojen perusteella, tai tiedon voi hakea paikkakunnan perusteella.

Sydäniskurin paikannuspalvelu on lisätty myös Hätäkeskuslaitoksen uusimpaan 112 Suomi -sovellukseen. Sovelluksen kautta voi soittaa hätäpuhelun, ja samalla se välittää soittajan sijainnin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje