Lyhyet

Syöpävaarallisille aineille uusia rajoituksia

| Teksti: Kirsi Väisänen

Euroopassa kuolee vuosittain työperäiseen syöpään yli 100 000 ihmistä ja Suomessa noin 1 000. Syöpävaarallisten aineiden käyttöön työssä tuli tammikuussa 2020 lisää sitovia raja-arvoja.

Uudet rajoitukset velvoittavat vähentämään vaarallisimpien kemikaalien käyttöä. Niistä erityisesti seuraavat koskevat Suomessa monia työpaikkoja: hengitettävä kiteinen piidioksidi, kovapuupöly ja kromi(VI)-yhdisteet. Näille altistuu usein esimerkiksi rakentamisessa, kaivosteollisuudessa, puuteollisuudessa ja hitsaustöissä.

Syöpävaarallisille aineille on Suomessa määritelty myös HTP-arvot (haitalliseksi tunnettu pitoisuus). Nämä ovat yleensä tiukemmat kuin sitovat raja-arvot.

– Käytännössä siis työpaikat, joissa työturvallisuus on hoidettu hyvin ja kemikaalien HTP-arvot on huomioitu, täyttävät myös uusien sitovien raja-arvojen vaatimukset, kertoo ylitarkastaja Tuija Vähänen-Koivuluoma Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Syöpäsairauden vaaraa aiheuttavissa aineissa on huomioitu joko 8 tunnin altistuminen tai lyhytaikainen altistuminen. Joissain aineissa on määritelty molemmat raja-arvot ja joidenkin aineiden osalta on siirtymäaika, joten niiden aineiden soveltaminen alkaa myöhemmin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje