Lyhyet

Tapaturma nojatikkailla toi yritykselle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Metalliyrityksessä sattui työtapaturma, jossa työntekijä loukkaantui nojatikkaiden luisuttua hänen altaan. Hän oli ollut kiinnittämässä nostokoukkua 2,5 metrin korkeudessa. Tikkaita ei ollut tuettu.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut yrityksen 4 000 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tikkaiden luisuminen olisi pitänyt estää kiinnittämällä ne ala- tai yläpäästään. Työntekijä oli kiivennyt tikkaille, ennen kuin hänen työtoverinsa oli ehtinyt tulla varmistamaan niitä. Toisen työntekijän käyttäminen fyysisenä esteenä ei käräjäoikeuden mukaan olisi riittänyt, vaan kaikki mahdolliset tekniset ratkaisut olisi tullut tehdä ensin tai käyttää muita vaihtoehtoja turvallisuuden takaamiseksi.

Käräjäoikeus huomioi yhteisösakon suuruudessa sen, että työtapaturman jälkeen yhtiössä oli tehty työturvallisuuteen liittyviä parannuksia. Työturvallisuusmääräykset oli saatettu kuntoon nojatikkaita koskevin osin. Myös haitta- ja vaara-arvioinnin tekemiseen kirjallisesti oli kiinnitetty huomiota.

Tapaturma sattui Heinolassa keväällä 2019, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa maaliskuussa 2021.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 25.3.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje