Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut valimoalan yritykselle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja sai 20 päiväsakkoa ja HSQE-päällikkö 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.
Yrityksen sulatossa sattui vuonna 2022 työtapaturma, jossa kahden työntekijän päälle roiskui sulaa terästä. Syynä oli räjähdys, joka aiheutui sulan teräksen ja veden kohtaamisesta. Tämä johtui siitä, että induktiosulatusuunissa ollut kuuma, sula teräs pääsi tunkeutuman uunin vuorauksen läpi vesijäähdytteiselle jäähdytyskelalle.
Puutteita vaarojen arvioinnissa ja vikatilateisiin varautumisessa
Syytteen mukaan yhtiön toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö, operatiivinen johtaja sekä terveydestä, turvallisuudesta, laadusta ja ympäristöasioista vastaava HSQE-päällikkö eivät olleet selvittäneet koneen vaaroja eivätkä arvioineet niiden merkitystä.
Työpaikalla ei myöskään ollut suunniteltu, miten menetellä turvallisesti uunin käytössä mahdollisesti sattuvissa poikkeamatilanteissa. Lisäksi työntekijöitä oli ohjeistettu tapaturmatilanteessa irrottamaan maasulun valvonnan kaapeli, joka oli ainoa laitevalmistajan uuniin rakentama valvontakeino.
Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tuotantopäällikön ja operatiivisen johtajan osalta. Se katsoi HSQE-päällikön syyksi sen, ettei kyseistä koneen vaaraa ollut selvitetty eikä näin ollen ollut laadittu myöskään suunnitelmaa sulkuhälytystilannetta varten. Lisäksi käräjäoikeus katsoi kyseisen päällikön ja toimitusjohtajan olleen vastuussa siitä, että työntekijöitä oli ohjeistettu vastoin laitevalmistajan kieltoa irrottamaan maasulkukaapeli.
Myös poikkeustilanteet pitää huomioida vaaroja selvitettäessä
Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan pitää ottaa työvälineen vaarojen selvityksessä huomioon myös poikkeustilanteet, kuten koneen turvajärjestelmän antamat hälytykset. Työnantajan on suunniteltava ennakkoon niiden varalta turvalliset toimintatavat.
– Valmistajan työvälineeseen suunnittelemia turvalaitteita ei saa poistaa eikä tehdä toimimattomiksi, korostaa juristi Sari-Anne Salminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (25.10.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.
Mitä mieltä? Kommentoi!