Lyhyet

Nykyiselle ja edelliselle toimitusjohtajalle sakot koneturvallisuuden puutteista

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut metallialan yrityksen nykyiselle ja edelliselle toimitusjohtajalle kummallekin 60 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Kyse on vuonna 2020 tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa työntekijän käsi jäi metalliprässin väliin. Prässi oli ollut vanha ja suojaamaton. Työpaikalla ei myöskään ollut selvitetty ja arvioitu vaaroja, vaikka yhtiölle oli annettu  vaarojen arvioinnista viranomaisvelvoite aikaisemmassa tarkastuksessa vuonna 2018.

Työnantajan olisi pitänyt päivittää koneen turvalaitteet vastaamaan nykytasoa. Ei riitä, että vanha prässi oli aikanaan täyttänyt turvallisuusvaatimukset. Työpaikalla oli käytössä myös asianmukaisesti suojattuja prässejä, joten tiedossa oli, minkälaisia turvalaitteita kyseisissä koneissa on.

Käräjäoikeus tuomitsi sekä nykyiselle että edelliselle toimitusjohtajalla samanlaiset rangaistukset, vaikka toimitusjohtaja oli vaihtunut vain vähän ennen työtapaturmaa. Uusi toimitusjohtaja oli aiemmin toiminut työpaikan työsuojelupäällikkönä, joten työpaikka oli hänelle tuttu.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (13.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje