Lyhyet

Toimitusjohtajalle sakkoja työsyrjinnästä

| Teksti: Helinä Kujala

Yrityksen toimitusjohtaja on saanut 60 päiväsakkoa työsyrjinnästä ja työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta. Rakennusmuovia valmistavan yrityksen kahdelle työntekijälle oli maksettu pienempää tuntipalkkaa kuin mitä alan yleissitova työehtosopimus olisi edellyttänyt.

Lisäksi yhdellä EU:n ulkopuolisen maan kansalaisella ei ollut toimialalla työskentelyyn oikeuttavaa oleskelulupaa, eikä työnantaja ollut ulkomaalaislain velvoitteista huolimatta toimittanut TE-toimistolle tietoja työsuhteen keskeisistä ehdoista.

Laihialaisyrityksen puutteet tulivat ilmi yritykseen vuonna 2015 tehdyssä työsuojelutarkastuksessa. Työnantaja oli perustellut palkkatasoa sillä, että työntekijät saivat käyttää työaikaa uskontonsa harjoittamiseen. Tämän työnantaja kuitenkin myöhemmin kiisti, kun tapausta käsiteltiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Työnantajan mukaan uskonnon harjoittamiseen kului päivässä työaikaa noin tunti. Oikeudessa kuullun työntekijän mukaan taas siihen kului varsinaista työaikaa keskimäärin 15 minuuttia päivässä.

Käräjäoikeus piti tunnin vähentämistä palkanmaksusta ylimitoitettuna. Se katsoi, ettei työntekijän kertomusta ollut syytä epäillä, etenkään siksi, ettei tämä ollut esittänyt oikeudessa mitään vaatimuksia. Lisäksi kirjalliset todisteet eivät tukeneet työnantajan kertomusta. Niiden mukaan työntekijöiden kanssa oli sovittu yhdeksän euron tuntipalkasta ja kahdeksan tunnin työpäivistä, mikä myös palkkalaskelmien mukaan toteutui.

Oikeus tuomitsi toimitusjohtajan ja yhtiön yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle runsaat 3 200 euroa työsyrjintärikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje