Lyhyet

Työnantaja vaati työntekijää siivoamaan alasti – sakot seksuaalisesta häirinnästä

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut työnantajana toimineen yksityishenkilön 80 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Työnantaja oli palkannut työntekijän siivous- ja muuhun kotitaloustyöhön. Hän oli hakenut tehtävään 30–45-vuotiasta naista vastaanottokeskuksen ilmoitustaululle viemänsä ilmoituksen kautta.

Työsuhteen alettua työnantaja oli muun muassa pyytänyt työntekijää siivoamaan alasti ja sanonut, että häntä pitää totella. Hän oli myös kosketellut työntekijää esimerkiksi puristamalla tätä rinnasta.

Seksuaalisen häirinnän lisäksi työntekijä joutui kohtaamaan muunkinlaista häirintää ja epäasiallista kohtelua. Työnantaja oli muun muassa kommentoinut halventavasti työntekijän ulkonäköä ja sanonut tämän tulleen Afrikan viidakosta.

Työntekijä oli lopettanut työsuhteen noin kuukauden jälkeen. Työnantaja oli sanonut, että tämän pitäisi totella kaikkia vaatimuksia tai irtisanoutua.

Käräjäoikeus katsoi tekojen moitittavuutta lisävään sen, että ne kohdistuivat työnantajaa huomattavasti heikommassa asemassa olevaan henkilöön. Rangaistusta lieventävänä seikkana käräjäoikeus otti huomioon asianosaisten välillä saavutetun sovinnon.

Työturvallisuuslain tarkoittamaksi häirinnäksi tai epäasialliseksi kohteluksi katsotaan yleensä toistuva ja pitkäkestoinen työssä tapahtuva toiminta, joka aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle.

– Seksuaalinen häirintä on tästä poikkeus. Kun kyse on seksuaalisesta häirinnästä, jo yksikin teko voi täyttää työturvallisuuslain tarkoittaman häirinnän kriteerit, toteaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.12.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje