Lyhyet

Vaarallisesti toteutettu purkutyö johti tapaturmaan

| Teksti: Helinä Kujala

Kaksi työntekijää putosi kattorakenteelta betonille noin kahden metrin korkeudesta, kun he olivat tekemässä purkutöitä teollisuusrakennuksessa vuonna 2019.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut työnantajayrityksen 10 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai 20 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijät olivat olleet purkamassa tarpeettomaksi jäänyttä maalauslinjastoa. Työ ei siten liittynyt yrityksen pääasialliseen liiketoimintaan.

Työnantaja ei ollut selvittänyt eikä poistanut etukäteen purkutyön vaaroja eikä selvittänyt rakenteiden ominaisuuksia. Työtasojen turvallisuus ja putoamissuojaus oli laiminlyöty. Työnantaja ei ollut huolehtinut myöskään siitä, että työntekijät käyttäisivät suojakypärää ja silmien suojausta.

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi muistuttaa, että työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Tämä koskee myös töitä, joita tehdään harvoin tai kertaluonteisesti.

Huolehtimisvelvollisuuden laajuutta rajaavina tekijöinä huomioidaan vain epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa, sekä poikkeukselliset tapahtumat, joiden seurauksia ei olisi voitu välttää varotoimista huolimatta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 28.6.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje