Lyhyet

Vaihdevuosien estrogeenihoito saattaa nostaa verenpainetta – koskee vain suun kautta otettavia valmisteita

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Suun kautta otettavat estrogeenihoidot saattavat suurentaa vaihdevuosi-ikäisten naisten riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen. Riski ei ole kovin suuri, mutta hoitojen yleisyyden vuoksi se kannattaa huomioida.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 100 000:n yli 45-vuotiaan naisen seurantaan vuosina 2008–2019. Kaikki osallistujat käyttivät estrogeenihoitoja joko suun kautta, ihon kautta tai emättimeen annosteltuna.

Suun kautta estrogeenihoitoa saaneille kehittyi korkea verenpaine 14 prosenttia todennäköisemmin kuin naisille, jotka saivat estrogeeninsä ihon läpi, ja 19 prosenttia todennäköisemmin kuin naisille, jotka käyttivät vaginaalisia valmisteita. Yhteys oli voimakkaampi alle 70-vuotiailla sekä pitkään ja suuria annoksia käyttäneillä.

Kanadalaistutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat estrogeenihoidon antotavan vaikuttavan siihen, miten todennäköisesti naiselle kehittyy korkea verenpaine. Jos tulokset pitävät paikkansa, vaihdevuosien hormonihoito kannattaisi ottaa ihon kautta tai vaginaalisesti sekä pitää hoito mahdollisimman pieniannoksisena ja lyhyenä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje