Lyhyet

Vaihdevuosien hormonihoito saattaa vaikuttaa mielialaan

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoito saattaa osalla naisista lisätä masennusoireita, mutta osalla oireet voivat myös vähentyä. Yhteys näyttäisi riippuvan potilaan iästä ja korvaushoidon antotavasta.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella suun tai ihon kautta annettuna hormonikorvaushoito liittyi suurentuneeseen masennusriskiin alle 50-vuotiailla naisilla. Riski havaittiin etenkin hoidon ensimmäisen vuoden aikana.

Emättimen paikallishoitoon ei liittynyt masennusriskiä alle 54-vuotiailla, ja sitä vanhemmilla hoito saattoi jopa pienentää riskiä sairastua masennukseen, tutkijat havaitsivat.

Tanskalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissakin tutkimuksissa hormonikorvaushoidot on yhdistetty suurentuneeseen ja pienentyneeseen masennusriskiin. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, naisten ikä ja hoitojen antotapa voivatkin selittää ristiriitaisia havaintoja.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 830 000 yli 45-vuotiaan tanskalaisnaisen rekisteritietoja. Naisia seurattiin keskimäärin 11 vuotta, minkä aikana 23 prosenttia aloitti hormonikorvaushoidon ja 1,6 prosenttia sairastui masennukseen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje