Lyhyet

Viherhuoltaja sai silmäänsä syövyttävää kemikaalia – sakot yrityksen johdolle

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut viherkalusteyhtiön liiketoimintajohtajalle ja toimitusjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta. Kummankin maksettavaksi tuli 15 päiväsakkoa.

Viherhuoltaja oli saanut silmäänsä syövyttävää kasviravinneliuosta. Hän oli ollut huoltamassa viherseinää, kun hänen silmäänsä oli mennyt roska. Viherhuoltaja oli yrittänyt varovasti poistaa roskaa, minkä seurauksena liuosta oli päätynyt työkäsineestä silmään.

Työkäsine oli ollut repussa, samoin kuin kasviravinnepullo. Liuosta oli päätynyt hanskaan, koska pullon korkki oli vuotanut. Kemikaali oli PH down -liuosta, eikä työntekijällä ollut riittäviä tietoja sen syövyttävistä ominaisuuksista. Ensiapu oli siksi viivästynyt.

Vaikka yhtiön työtehtävissä käytettiin säännöllisesti syövyttäviä kemikaaleja, työntekijöiltä puuttuivat henkilökohtaiset suojalasit. Liiketoimintajohtajan ja toimitusjohtajan olisi myös pitänyt huolehtia järjestelmällisestä kemikaaliriskien tunnistamisesta ja arvioinnista sekä vaarojen poistamisesta ja riskien pienentämisestä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa niin kutsutussa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Tämä tarkoittaa, että syyttäjä oli syytteen nostettuaan neuvotellut ja sopinut yhtiön kanssa, että syyttäjä luopuu osasta syytekohtia. Vastineeksi toimitusjohtaja ja liiketoimintajohtaja tunnustivat työturvallisuusrikoksen tunnustamisoikeudenkäynnissä.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 23.12.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje