Lyhyet

Yhtiölle isot sakot tulipalon aiheuttamista vammoista

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Joensuussa toimineelle suksivoidetehtaalle Vauhti Speed Oy:lle 40 000 euroa yhteisösakkoa ja yhtiön operatiivisena johtajana toimineelle toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tehtaassa sattui vuonna 2021 onnettomuus, jossa työntekijä sai vakavia palovammoja. Hän oli kaatanut helposti syttyvää kemikaalia sangosta suppilon kautta tynnyriin, kun neste oli syttynyt tuleen. Tuli oli saanut mahdollisesti alkunsa staattisen sähkön aiheuttamasta kipinästä, joka metalliseen astiaan osuessaan sytytti nesteen. Staattinen sähkö syntyi ehkä työntekijän vaatteista.

Tuli levisi tehtaaseen, ja koko rakennus paloi täysin.

Metallista sankoa käytettäessä vaarana on, että esimerkiksi vaatteissa syntyvät kipinät sytyttävät nesteen tuleen. Metalliset astiat maadoittamalla ja turvallisia työtapoja käyttämällä syttymisvaara olisi voitu estää.

Yhtiö ei ollut noudattanut työsuojelutarkastajan toimintaohjetta

Käräjäoikeus katsoi, ettei yhtiössä ollut arvioitu kemikaalien aiheuttamia riskejä riittävän järjestelmällisesti eikä huolehdittu turvallisuuden suunnittelusta. Puutteita oli myös työntekijöiden opastuksessa ja ohjauksessa.

Työsuojelutarkastaja oli vuonna 2018 tekemällään tarkastuksella antanut yhtiölle toimintaohjeen tarkemman kemiallisten vaarojen arvioinnin tekemisestä. Yhtiö ei ollut toimintaohjetta noudattanut.

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön maksamaan sakkojen lisäksi työtekijän oikeudenkäyntikulut ja rikosuhrimaksun, jotka tekevät yhteensä noin 6 000 euroa. Kaikkiaan maksettavaa kertyi tehdasrakennuksen tuhoutumisen lisäksi yli 50 000 euroa. Työntekijä ei vaatinut tässä oikeudenkäynnissä korvauksia hänelle aiheutuneista vammoista vaan kertoi vaativansa niitä erillisessä vahingonkorvausoikeudenkäynnissä.

 

Lähde: Työsuojeluhallinnon tiedote 1.11.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje