Lyhyet

Voima- ja kuntoharjoittelun yhdistelmä tehokas sydänriskien pienentämisessä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Ylipainoisten ja lihavien verenpainepotilaiden sydänriskit pienenevät, jos he harrastavat kuntoliikuntaa, mutta osan juoksulenkeistä voi korvata myös lihasharjoittelulla. Yhdistelmän hyödyt ovat yhtä suuret kuin pelkän kuntoilun, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa, ja sen perusteella kestävyys- ja lihasharjoittelun yhdistäminen laski verenpainetta sekä kolesteroli- ja glukoositasoja ja pudotti rasvaprosenttia yhtä paljon kuin pelkkä kuntoharjoittelu. Lihasharjoittelu ilman kuntoilua ei suonut samaa hyötyä.

Havainnot ovat tervetulleita etenkin potilaille, jotka esimerkiksi polvivamman tai muiden liikuntarajoitteiden vuoksi eivät pysty pitkiin juoksulenkkeihin, mutta haluavat pienentää sydänriskejään. Tällöin puolet kuntoharjoittelusta voi korvata voimaharjoituksilla ilman, että terveyshyödyt pienentyvät.

Tutkimukseen osallistui 400 ylipainoista tai lihavaa 35–70-vuotiasta verenpainepotilasta. Heidät satunnaistettiin joko yksilöllisesti räätälöityyn kuntoryhmään, voimaharjoitteluun, niiden yhdistelmään tai verrokkiryhmään, joka ei lisännyt liikuntaa tutkimuksen aikana. Kaikkia harjoituksia tehtiin kolmesti viikossa tunnin pätkissä. Vuoden mittaisen seurannan aikana osallistujien aerobista kuntoa, lihasvoimaa ja sydänriskitekijöitä selvitettiin useita kertoja.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje