Lyhyet

Yhteisösakko tuli työturvallisuuden laiminlyömisestä satamassa

| Teksti: Sanna Alajoki

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Kokkolan kaupungin 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi Kokkolan kaupunki velvoitettiin korvaamaan loukkaantuneelle työntekijälle 1 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Ahtaajayrityksen työntekijä oli mennyt toisen työntekijän kanssa jouluaattona 2011 sataman varastohalliin siirtämään kuljettimen kelkkaa. Kelkan siirtäminen edellytti sen auttamista liikkeelle rautakangella samalla, kun toinen työntekijä käytti kelkan käyttökytkintä.

Kelkka ei lähtenyt liikkeelle auttamallakaan, jolloin väkipyörässä kulkeva vaijeri löystyi muodostaen löysän kiepin väkipyörän ja sen akselin ympärille. Työntekijä yritti palauttaa väkipyörältä pudonneita vaijereita paikoilleen, kun kelkan jumiutuminen laukesi ja vastapaino kiristi vaijerit väkipyörää ja sen akselia vasten. Työntekijän käsi jäi puristuksiin.

Vastuu kuljettimen huoltamisesta ja korjaamisesta kuului Kokkolan sataman organisaatiossa koneista ja laitteista vastaavalle huoltohenkilökunnalle.

Kuljettimen väkipyörä oli tapaturman tapahtuessa suojaamaton. Työsuojeluviranomainen katsoi, ettei kelkka ollut työturvallisuusmääräysten edellyttämässä kunnossa. Mikäli työvälineen aiheuttama vaara on poistettavissa suojuksella, suojus on koneessa oltava.

Käräjäoikeuden mukaan kuljettimen toistuva jumittuminen osoitti, ettei kuljetin ollut täysin tarkoituksenmukaisessa kunnossa. Kokkolan satamassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta, koska kuljettimen väkipyörän suojakaari oli jätetty asentamatta paikalleen huoltotoimenpiteiden yhteydessä.

Kokkolan satama jätti myös ilmoittamatta ahtaajayritykselle kuljettimen väkipyörän vaihtamisesta. Käräjäoikeus katsoi, ettei laiminlyöntiä voi pitää vähäisenä ottaen huomioon työntekijälle aiheutuneet vammat.

Tapaturman jälkeen väkipyörän suojakaari on asennettu paikoilleen.

Käräjäoikeus hylkäsi kaupungin teknistä päällikköä, ahtaajayrityksen työnjohtoa ja ahtaajayritystä koskevat syytteet.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje