Lyhyet

Yrittäjäpariskunta syyllistyi kiskonnankaltaiseen työsyrjintään

| Teksti: Sanna Alajoki

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi siivousalan yrittäjäpariskunnan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, joka oli kohdistunut viiteen työntekijään. Molemmat yrittäjät tuomittiin 70 päiväsakkoon.

Filippiiniläiset työntekijät olivat sopineet työnantajan kanssa tulevansa Suomeen kokoaikaiseen hoiva-alan työhön. Työsopimuksissa oli määritelty päivä- ja viikkokohtainen työaika, joka vastasi kokoaikatyötä.

Työntekijöiden saavuttua Suomeen heille oli kuitenkin tarjottu pelkästään osa-aikaista siivoustyötä kodeissa ja toimistoissa. He eivät tehneet lainkaan hoivatyötä ikääntyvien ihmisten parissa. Työntekijät olivat työskennelleet työsuhteen alussa ilman palkkaa kahden viikon ajan. Heille oli maksettu siivoustyöstä alan työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa, joka ei kuitenkaan vastannut sovittua korvausta. Siivoustyötä oli tarjolla vain osa-aikaisesti, minkä vuoksi työntekijöiden ansiot jäivät niin mataliksi, että ne tuskin olivat riittäneet edes elinkustannuksiin Suomessa.

Vaikka työntekijöille olisi maksettu tuntiperusteista palkkaa, käräjäoikeuden mukaan sitä olisi tullut maksaa työsopimusten mukaisesti. Ei siis riittänyt, että palkka maksettiin vain lopulta tarjolla olleista työtunneista.

Työntekijät olivat olleet jo Suomeen saapuessaan velkaa työnantajalle. He asuivat työsuhteen alussa työnantajapariskunnan kotona ja tämän jälkeen työnantajan vuokraamassa asunnossa.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli erehdyttänyt asianomistajia solmimaan työsopimuksen lupaamalla heille kokoaikaista hoiva-alan työtä ja maksavansa heille siitä kyseisellä alalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työntekijät asetettiin huomattavan epäedulliseen asemaan heidän kansalaisuutensa ja etnisen alkuperänsä vuoksi. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli käyttänyt hyväksi työntekijöiden riippuvaista asemaa, taloudellista ahdinkoa sekä ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä ja sovellettavasta työehtosopimuksesta.

Työsuojeluviranomainen valvoo ulkomaisen työvoiman käyttöä ja puuttuu tarvittaessa työntekijöiden syrjivään kohteluun.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje