Työelämä

Hyvinvointialue haki säästöjä puntaroivan henkilöstöpaneelin avulla

Hyvinvointialueen henkilöstö sai henkilöstöpaneelissa aikaa pysähtyä ja kohdata kollegojaan. Lopputuloksena panelistit määrittelivät liudan konkreettisia ehdotuksia hyvinvointialueen johtoryhmälle.

| Teksti: Katja Santalahti | Kuva: Katja Santalahti

Hyvinvointialueilla työskennellään muutosten pyörteissä ja säästöpaineiden alla. Keusotessa eli Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella sohaistiin muurahaiskekoa ja kutsuttiin henkilöstö pohtimaan, millä keinoin tasapainottaa hyvinvointialueen taloutta. Tätä varten henkilöstölle järjestettiin yhteistyössä Sitran kanssa niin sanottu puntaroiva henkilöstöpaneeli.

Paneeliin kerättiin ilmoittautuneiden joukosta mahdollisimman laaja kattaus eri alojen ja yksiköiden edustajia. Keusoten henkilöstöpalvelujen erityisasiantuntija Jaakko Antikainen fasilitoi paneelin keskustelua.

Vaikka kaikille yhteinen aihe, talouden tasapainottaminen, on vaikea ja ikäväkin, syntyi yhdessä tekemisen meininki nopeasti.

– Kerrankin ihmisillä oli aikaa pysähtyä juttelemaan kollegojen kanssa yli ammatti- ja tiimirajojen. Aihe oli kaikille yhteinen ja tärkeä, ja ihmiset olivat tosi kiinnostuneita kuuntelemaan toistensa mielipiteitä, ymmärtämään toistensa näkökulmaa paremmin, Antikainen kertoo.

Ratkaisuja ja uusia ideoita

Puntaroiva paneeli on alun perin kehitetty kansalaisosallistumisen muodoksi, jossa laaja, satunnaisotannalla valittu joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu perehtymään ja keskustelemaan etukäteen sovitusta aiheesta. Osallistujat kuulevat asiantuntijoita ja saavat taustatietoa, ja keskustelut käydään fasilitoiduissa pienryhmissä.

Keusoten paneelissa toimintatapaa sovellettiin ensimmäistä kertaa työyhteisössä. Antikainen pitääkin henkilöstöpaneelia hyvänä tapana löytää ratkaisuja ja tuottaa uusia ideoita.

– Aluksi osallistujat saattavat pohtia, onko heillä riittävästi annettavaa talouskysymysten ratkaisemiseen. Henkilöstöpaneeliin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä ennakko-osaamista. Jos järjestäisimme paneelin vain talousasiantuntijoille, emme saisi mitään uutta. Nyt meillä oli monia näkemyksiä eri puolelta organisaatiota, ja juuri niistä voi löytyä se kultahippu, jota tarvitsemme.

Demokraattinen kanava

Henkilöstöpaneelin ydin on Antikaisen mielestä siinä, että panelisteja aidosti kuullaan. Se tekee paneelista erinomaisen demokraattisen kanavan.

Panelistien luoma loppulausuma sisältää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia talouden tasapainottamiseksi. Loppulausuma on luovutettu Keusoten johtoryhmälle.

– OIemme itseohjautuva työyhteisö, ja on kaikkien vastuulla, että toimenpide-ehdotuksia viedään toteutukseen asti. On kuitenkin tärkeää, että niiden etenemisestä tiedotetaan koko henkilöstölle, mahdollistetaan muutos, Antikainen painottaa.

Henkilöstöpaneeli on koettu Keusotessa niin toimivaksi osallisuuden ja vaikuttamisen tavaksi, että jatkoakin on tulossa.

– Toivon, että tästä ensimmäisestä henkilöstöpaneelista osallistujat vievät omiin tiimeihinsä kaiken sen hyvän, jota yhdessä loimme: hyvät säästöehdotukset ja avoimen keskustelun hengen. Seuraava henkilöstöpaneeli järjestetään jo ensi syksynä, Antikainen lupaa.

 

Kuva: Henkilöstöpalvelujen erityisasiantuntija Jaakko Antikainen pitää henkilöstöpaneelia erinomaisena demokratian toteuttajana.

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje
Työ Terveys Turvallisuus -lehti TTT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.