Lyhyet

ADHD:n stimulanttilääkitys näyttäisi vähentävän työttömyysriskiä

| Teksti: Kirsi Väisänen

ADHD:n stimulanttilääkitys saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella vähentää keski-ikäisten potilaiden työttömyysjaksoja.

Tutkijat seurasivat rekisteritietojen perusteella 13 000 keskimäärin 38-vuotiasta ADHD-diagnoosin saanutta vuodet 2008–2013. Työttömyysjaksona pidettiin vähintään 90 päivän työttömyyttä vuoden aikana.

Seurannan perusteella ADHD-lääkkeitä kahden edeltävän vuoden aikana käyttäneiden riski joutua työttömäksi seuraavan vuoden aikana oli noin 10 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet ADHD-lääkkeitä. Yhteys oli voimakkaampi lääkityksen aikana, ja se myös voimistui, mitä pitempään lääkitys jatkui.

Aineistossa yhteydet havaittiin pääasiassa naisilla, mutta aiemmissa tutkimuksissa samantapaisia hyötyjä on todettu myös miehillä. Lisätutkimuksissa olisikin hyvä selvittää, mistä mahdolliset sukupuolierot johtuvat.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä aikuisiän ADHD voi haitata työllistymistä ja työelämää monella tapaa. Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että lääkityksen avulla tilanne voi kuitenkin parantua ainakin jonkin verran.

ADHD-tarkkaavaisuushäiriö on noin 2,5 prosentilla aikuisista ja 5 prosentilla lapsista.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje