Lyhyet

ADHD-lääkitykset eivät yhteydessä sydänriskeihin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

ADHD-tarkkaavaisuushäiriön hoidossa käytettävät lääkkeet eivät suurenna potilaiden riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimuskatsaus osoittaa. Myös aiemmat selvitykset ovat viitanneet samaan, mutta uudet tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Sydänriskejä on pidetty mahdollisina, koska ADHD-lääkkeet saattavat osalla potilaista kohottaa verenpainetta ja suurentaa sydämen lyöntitiheyttä.

Tutkijat yhdistivät ja analysoivat 19 aiemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 3,9 miljoonan potilaan tiedoista, eivätkä löytäneet näyttöä lääkitysten ja sydänoireiden yhteydestä. Yhteyksiä ei havaittu lapsilla, nuorilla, keski-ikäisillä eikä vanhemmilla aikuisilla.

Vaikka analyysissa ei löytynyt tilastollista yhteyttä lääkitysten ja sydänoireiden väliltä, tulosten pohjalta ei voi tyystin sulkea pois mahdollisuutta, että lääkitykset liittyisivät oireisiin naispotilailla sekä potilailla, joilla on jo sydän- ja verisuonitauti. Näiden riskien osalta lääkityksiä olisikin hyvä tutkia vielä lisää.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje