Blogi

Epävarmuutta vastaan sisulla ja intohimolla

| Kuva: Anna Dammert

Parhaillaan vietetään sisun juhlavuotta. Sen kunniaksi Minna Janhonen kirjoittaa blogissaan: Ei auta jäädä tuleen makaamaan ja odottamaan, että joku tulee ja kertoo, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Pitää tarttua itse toimeen ja rakentaa omaa tarinaansa. Intohimolla ja sisulla.

Kulunut syksy on viimeistään osoittanut sen, että työ ja sen tekemisen reunaehdot ovat muutoksessa. Voisin jopa esittää, että epävarmuudesta on tullut pysyvä osa työelämää.

Mutta ei pidä masentua. Viisaammat ovat sanoneet, että jos eteen tulee asia, johon ei voi itse vaikuttaa, on sitä turha murehtia. Sen sijaan sitä pitää oppia sietämään ja sen kanssa on osattava elää.

Nyt jos koskaan on hyvä hetki miettiä, mitä omalta työelämältään haluaa. Nyt jos koskaan hyvä ajatella ajatella, että työtä kannattaa tehdä itsen ja oman kehittymisen vuoksi.

Väitän: kun ajat ovat epävarmat, tarvitaan intohimoa ja sisua

Epävarmuuden ja intohimon välinen yhteys avautuu parhaiten miettimällä seurauksia. Intohimolla työtään tekevän työsuoritus on hyvä. Tämä lisää sekä tyytyväisyyttä omaan työhön että mahdollisuuksia työllistyä jatkossakin.

Intohimolla tehdyssä työssä näkyy itseen ja omaan tekemiseen uskominen: minä osaan ja minä pärjään. Mun juttuni on hyvä. Minä kelpaan.

Mihin sitten tarvitaan sisua? Parhaillaan vietetään sen kuuluisan suomalaisen sisun juhlavuotta. Juhlavuoden nettisivuilla todetaan osuvasti, että sisu alkaa sieltä, mihin sinnikkyys ja periksiantamattomuus loppuvat.

Sisu on varavoimalaite, aggregaatti, joka puhkuu meihin virtaa, kun epävarmuuden sähkökatko yrittää lamaannuttaa meidät ja intohimokin on lähtenyt livohkaan.

Ei auta jäädä tuleen makaamaan ja odottamaan, että joku tulee ja kertoo, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Pitää tarttua itse toimeen ja rakentaa omaa tarinaansa. Intohimolla ja sisulla.

Sisun juhlavuoden sivut täällä.

Minna Janhonen työskentelee erikoistutkijana Työn vaatimukset ja voimavarat -tiimissä Työterveyslaitoksessa.

Twitter: @minnajanhonen

Työ Terveys Turvallisuus -lehden numerossa 6/2015 ote uudesta kirjasta Sisu (PS-kustannus, 2015). TTT 6/2015 ilmestyy 24. marraskuuta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje