Lyhyet

Häkki putosi lipeäaltaaseen ja työntekijä loukkaantui – sakot esihenkilöille

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yhtiön kaksi esihenkilöä työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta työntekijälle sattuneen työtapaturman vuoksi. Kumpikin tuomituista sai kymmenen päiväsakkoa.

Työntekijä oli ollut laskemassa kattonosturilla lipeäaltaaseen häkkiä, joka sisälsi puristustyökaluja. Häkki oli jäänyt osittain altaan reunan päälle ja työntekijä oli ohjannut sitä kädellään, minkä seurauksena häkki oli irronnut ja pudonnut altaaseen. Työntekijän käsi oli jäänyt puristuksiin häkin ja altaan reunan väliin.

Käräjäoikeuden mukaan vaarallista työtapaa ei ollut riskinarvioinnissa tunnistettu, vaikka yhtiössä oli muuten huolehdittu hyvin työsuojelusta. Vaara-alueelle menemisen ja taakan kädellä ohjaamisen olisi voinut estää. Tapaturman jälkeen vaaratekijä oli poistettu. Siksi käräjäoikeus hylkäsi syytteet yhtiötä ja toimitusjohtajaa vastaan ja piti myös esihenkilöiden syyllisyyttä vähäisenä.

Esihenkilöiden on sakkojen lisäksi maksettava loukkaantuneelle työntekijälle korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja pysyvästä haitasta sekä ansionmenetyksestä. Lisäksi heidän on yhdessä yhtiön kanssa korvattava asianomistajan oikeudenkäyntikulut, maksettava rikosuhrimaksuja ja korvattava todistelukustannuksia valtiolle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 10.3.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje