Työelämä

Helsinki menestyi kansainvälisessä työelämävertailussa

| Teksti: Päivi Ikonen | Kuva: Shutterstock

Helsinki pärjäsi parhaiten kansainvälisessä vertailussa, jossa vertailtiin työn ja muun elämän tasapainoa maailman kaupungeissa.

Helsinki on sijoittunut ykköseksi kansainvälisessä selvityksessä, jossa tutkittiin työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa ja työelämän puitteita 40 kaupungissa eri puolilta maailmaa.

Helsingin jälkeen seurasivat München ja Oslo. Peränpitäjiksi jäivät Buenos Aires, Tokio ja Kuala Lumpur.

Vertailussa käytettiin päämittareina työn kuormittavuutta, yhteiskunnan tukirakenteita, lainsäädäntöä sekä kaupungin yleisiä elinolosuhteita.

Tarkemmassa syynissä olivat muun muassa viikkotyöaika, työmatkaliikkuminen, lomapäivien määrä sekä palkallisen äitiysloman pituus.

Lisäksi kartoitettiin sitä, kuinka tasa-arvoisesti terveys- ja sosiaalipalvelut ovat asukkaiden ulottuvilla ja millaiset vapaa-ajan viettomahdollisuudet kaupungissa on. Lopuksi selvitettiin ihmisten yleinen tyytyväisyys elämäänsä.

Lyhyet työmatkat, pitkät lomat

Helsinki pärjäsi tasaisen hyvin kaikilla osa-alueilla.

Pisteitä ropisi etenkin lyhyistä työmatkoista sekä pitkästä vuosilomasta, äitiyslomasta ja vanhempainvapaasta.

Kaupungin valttikortteja olivat elämän stressittömyys ja puhdas ilma.

Mielenterveyspalveluiden saatavuus oli Helsingissä jonkin verran heikompi kuin kategorian parhaissa kaupungeissa Oslossa, Zürichissä ja Pariisissa. Useat suurkaupungit vetivät Helsinkiä pidemmän korren myös vapaa-ajan tarjonnassa.

Kaikista tutkituista kaupungeista tyytyväisimpiä elämäänsä olivat kuitenkin helsinkiläiset, kuten selvisi jo YK:n onnellisuusraportista, jossa Suomi on ollut ykkösenä jo toista vuotta.

Vertailun teki yhdysvaltalainen datapalveluyritys Kisi. Se perustui pääosin OECD:n, Eurostatin, Maailmanpankin, YK:n sekä valtioiden omiin tilastoihin. Mukana oli myös epätieteellisiä, matkailua ja hyvinvointia koskevia selvityksiä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje