Lyhyet

Henkilötunnisteiden oltava kunnossa yhteisellä työmaalla

| Teksti: Helinä Kujala

Yhteistä rakennustyömaata johtavan tai valvovan rakennuttajan on huolehdittava siitä, että jokainen työntekijä käyttää kuvallista henkilötunnistetta. Työturvallisuuslakiin kirjatun vaatimuksen tarkoituksena on torjua harmaata taloutta.

Työsuojelutarkastajat havaitsivat puutteita henkilötunnisteissa metsäteollisuusyrityksen tehtaan rakennustyömaalla Lappeenrannassa syksyllä 2016. Työmaalle tehtiin kaksi työsuojelutarkastusta, joista ensimmäisellä kerralla tarkastettiin 286 työntekijän henkilötunnisteet. Tunniste puuttui 29 työntekijältä. Toisella kerralla tarkastettiin 67 henkilötunnisteet, ja tunniste puuttui seitsemältä. Lisäksi molemmilla tarkastuksilla osassa henkilötunnisteista oli virheitä.

Etelä-Suomen käräjäoikeus totesi yrityksen rakennuttajan turvallisuuskoordinaattorin syyllistyneen työturvallisuusrikkomukseen. Hän ei kuitenkaan saanut rangaistusta, koska oikeus piti tekoa vähäisenä.

Metsäteollisuusyrityksen mukaan vaatimus henkilötunnisteen käytöstä oli kirjattu urakoitsijoiden kanssa tekemiin sopimuksiin. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kun rakennuttaja ja päätoteuttaja ovat sama taho, valvontavastuuta ei voi siirtää yksittäisille urakoitsijoille.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje