Lyhyet

Hytitön traktori vei hengen: työturvallisuusrikos ja kuolemantuottamus

| Teksti: Sanna Alajoki

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kurikkalaisen yrityksen vastuuhenkilön 100 päiväsakkoon eli 900 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi yritys tuomittiin 2 500 euron yhteisösakkoon.

Soinissa Ulpassuon turvetuotantotyömaalla sattuneessa työtapaturmassa yrityksen työntekijä jäi ojaan kaatuneen traktorin alle ja kuoli. Työntekijä oli viemässä suolle paineilmakompressoria traktorilla, jossa ei ollut turvaohjaamoa. Tuntemattomaksi jääneestä syystä työntekijä ei ilmeisestikään ollut ajoissa havainnut suolle johtavalla tiellä ollutta puomia. Kovan ajonopeuden vuoksi hän joutui jarruttamaan voimakkaasti. Voimakas jarrutus suisti traktorin ojaan, koska traktorin jarrupolkimia ei ollut kytketty yhteen. Traktori kaatui ympäri ja työntekijä jäi traktorin alle.

Työturvallisuusmääräykset edellyttävät, että työntekijän käyttöön ei saa antaa hytitöntä traktoria. Traktorissa, kuten myös päältä ajettavassa kaivurissa, kaivinkoneessa ja metsätyökoneessa, on oltava kuljettajaa säältä suojaava turvaohjaamo. Turvaohjaamo olisi voinut lieventää tapaturman seurauksia. Kyseessä on ns. vaarantamisrikos eli työturvallisuusrikos täyttyy jo työturvallisuusmääräysten rikkomisella.

Käräjäoikeus totesi, että työntekijän käyttöön ei olisi saanut luovuttaa traktoria, jossa ei ole turvaohjaamoa, vaikka työntekijän oma menettely edesauttoi tapahtunutta,. Työnantaja ei myöskään ollut koskaan arvioinut kyseisen traktorin käyttöön liittyviä riskejä, vaikka traktori oli ollut työntekijöiden käytössä kolmen vuoden ajan.

Onnettomuus sattui heinäkuussa 2014, ja oikeus teki päätöksensä kesäkuussa 2016.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje