Lyhyet

Kahvi saattaa ehkäistä sydämen vajaatoimintaa

| Teksti: Duodecim uutispalvelu

Kahvia säännöllisesti nauttivat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin. Kahvin mahdollisista terveyshyödyistä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta vieläkään ei ole varmaa, johtuvatko vaikutukset juuri kahvista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 21 000 aikuisen tietoja kolmesta eri terveystutkimuksesta. Tutkimukset olivat kestäneet vähintään kymmenen vuotta.

Kahvin säännöllinen juominen liittyi pienempään sydämen vajaatoiminnan riskiin kaikissa kolmessa tutkimuksessa. Yhteys näkyi jo yhden kupillisen päivittäin juovilla, mutta enemmän juovilla yhteys oli voimakkaampi. Ainakin kaksi kupillista kahvia päivässä juovat sairastuivat noin 10–30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät juoneet kahvia.

Vastaavia yhteyksiä ei havaittu kofeiinitonta kahvia suosivilla, mikä viittaa vaikutusten ainakin osin liittyvän kofeiiniin. On kuitenkin myös mahdollista, että kofeiinitonta kahvia juovat eroavat jollain tavoin muista kahvinjuojista.

Tulokset viittaavat kahvin olevan hyväksi sydämelle, mutta tutkijat kehottavat tulkitsemaan tuloksia maltillisesti. Kahvin lisäksi monet muut tekijät ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Yhdessä aiempien havaintojen kanssa näyttää kuitenkin siltä, että maltillinen kahvin juominen ei ole ainakaan epäterveellistä ja saattaa osana muuten terveellistä ruokavaliota auttaa sydänriskien pienentämisessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje