Lyhyet

Kofeiini saattaa auttaa painonhallinnassa ja diabeteksen välttämisessä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Runsas kahvinjuonti on yhdistetty pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin, mutta tarkkaa selitystä ilmiölle ei ole löydetty. Tuoreen tutkimuksen perusteella on mahdollista, että kofeiini hillitsee lihomista ja vähentää rasvan kertymistä ja sitä kautta ehkäisee diabetesta.

Tutkimuksessa käytettiin 10 000 eurooppalaistaustaisen aikuisen tietoja kuudesta eri tutkimuksesta.

Kofeiinin saannin sijaan tutkimuksessa tarkasteltiin geenimuotoja, joiden kantajien elimistö käsittelee kofeiinia hitaasti. Tällaisten henkilöiden kofeiinitasot pysyvät pitempään korkeina, vaikka he joisivat vähemmän kahvia, teetä tai muita kofeiinijuomia.

Tulosten perusteella kyseisiä geenimuotoja kantavien painoindeksi oli keskimäärin pienempi kuin muiden, minkä lisäksi heidän rasvaprosenttinsa oli alhaisempi. Myös riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli pienempi. Pienempi tyypin 2 diabeteksen riski johtui suurelta osin kyseisiä geenimuotoja kantavien alhaisemmasta painosta, analyysi osoitti.

Havainnot pitää vielä varmistaa kontrolloiduissa kokeissa, joissa erilaiset taustamuuttujat huomioidaan tarkasti, mutta tulokset ovat silti uskottavia. Kofeiinin tiedetään kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja lisäävän energiankulutusta, mikä voi hyvinkin hillitä painonnousua. Kofeiini voi myös lisätä kylläisyyden tunnetta ja sitä kautta rajoittaa energiansaantia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje