Lyhyet

Kaivutyössä saatu sähköisku johti käräjille

| Teksti: Helinä Kujala

Maa- ja vesirakentamiseen erikoistuneen yrityksen työnjohtaja on tuomittu 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi työmaan päätoteuttajan vastuuhenkilö tuomittiin 10 päiväsakkoon työturvallisuusrikkomuksesta. Etelä-Karjalan käräjäoikeuden päätös koskee kaivukoneenkuljettajan loukkaantumiseen johtanutta työtapaturmaa vuodelta 2018. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kuljettaja oli kaivutyön yhteydessä saanut sähköiskun osuttuaan sähkökaapeliin, joka oli katkennut. Tapahtuneeseen vaikutti se, että sähkökaapelin sijaintia alueella ei ollut työmaalla selvitetty etukäteen.

Työnjohtaja oli ennen töiden aloittamista tilannut energiayhtiöltä kaapelikartat ja -näytöt koko kaivualueelle. Hän oli kuitenkin valvonut näyttöjen suorittamisen ja käynyt kartat kuljettajan kanssa läpi vain alueen alkumatkalta.

Työnjohtaja oli luottanut siihen, että energiayhtiön johtokartoittaja huolehtii kartat ja näytöt siitä eteenpäin töiden edetessä tai että kuljettaja tarvittaessa tilaa itse näytöt. Näin oli ollut käytännössä tapana menetellä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että työnjohtaja olisi kuulunut huolehtia siitä, että kartat ja näytöt olisivat olleet kuljettajan käytössä ennen kuin tämä aloittaa tai jatkaa kaivamista.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on ennen maa- ja vesirakennustyön aloittamista otettava selvää muun muassa yhdyskuntatekniikan aiheuttamista haitta- ja vaaratekijöistä, kuten paikalla olevien sähkökaapeleiden sijainnista.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 14.12.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje