Lyhyet

Kattotuolit kaatuivat: kirvesmiehelle päävammoja ja työnantajalle sakkoja

| Teksti: Sanna Alajoki

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi rakennusliikkeen työturvallisuusasioista vastanneen hallituksen puheenjohtajan työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon ja maksamaan valtiolle ansiotulojen perusteella sakkoa 1 400 euroa. Hänet velvoitettiin samalla korvaamaan oikeudenkäyntikuluja lähes 1 900 eurolla. Työtapaturman sattumisen jälkeen konkurssiin menneen rakennusliikkeen konkurssipesä velvoitettiin yhteisvastuullisesti hallituksen puheenjohtajan kanssa korvaamaan työtapaturmassa loukkaantuneelle kirvesmiehelle aiheutuneista henkilövahingoista 47 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja lähes 1 750 euroa viivästyskorkoineen.

Työtapaturma sattui marraskuussa 2014 Laukaassa rakennusliikkeen urakoimalla omakotitalotyömaalla. Kirvesmies oli valmistelemassa arviolta 70–80 kiloa painavien kattotuolien asennusta. Kattotuolit oli toimitettu isommissa nipuissa työmaavarastoon valmiiksi asentamista varten. Kirvesmies oli työkaverinsa kanssa naulannut pystyasentoon varastoituihin kattotuoleihin sidontalautoja ja vinoreivauksia.

Kattotuolien nosto rakennettavan talon katolle aloitettiin nosturin avulla. Kirvesmies oli noussut A-tikkaille irrottamaan sidontalautoja ja metallivanteita kattotuolinippujen ympäriltä. Iso osa kattotuoleista kaatui yllättäen hänen päälleen, ja hän putosi tikkailta maahan ja jäi osittain romahtaneiden kattotuolien alle.

Työtapaturmassa kirvesmies sai vakavia päävammoja ja neurologisia oireita ja hänen toisen silmänsä näkökyky heikkeni. Hänellä ei ollut tapahtuneesta muistikuvia. Kukaan ei ollut nähnyt kattotuolien romahtamista, jonka syyksi arveltiin muun muassa kattotuolinippujen riittämätöntä tuentaa ja sitomista, nippujen avaamista virheellisessä järjestyksessä ja varastoinnin aikana voimakkaasti muuttuneiden sääolosuhteiden vaikutusta.

Käräjäoikeus totesi työsuojeluviranomaisen tavoin, että kattotuolien varastointia, asennusta ja tuentaa ei ollut järjestetty työturvallisuusmääräysten ja asennusohjeiden mukaisesti siten, että kattotuolinippujen sidonta voidaan turvallisesti avata. Riskien arvioinnissa ja työmaan turvallisuusseurannassa oli puutteita. Viikoittaisia, asianmukaisesti dokumentoituja kunnossapitotarkastuksia ei ollut pidetty.

Kattotuolien varastoinnin ja asennustyön aikana vastuuhenkilöllä oli samanaikaisesti urakoitavana muita maanrakennuskohteita. Hän ei ollut käytännössä ohjeistanut tai valvonut kyseistä työtä, varmistautunut työmenetelmien turvallisuudesta tai ryhtynyt korvaaviin työnjohtojärjestelyihin. Kertomansa mukaan hän luotti kokeneisiin työntekijöihin, jotka eivät tarvinneet erityisiä ohjeita.

(Lähteenä: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje