Lyhyet

Putoamissuojauksen laiminlyönneistä rangaistuksia

| Teksti: Sanna Alajoki

Putaanvirran koulun rakennustyömaalla Pihtiputaalla sattui helmikuussa 2013 vakava työtapaturma: kirvesmies putosi välikatolla olleesta aukosta lähes neljä metriä alempana olevan ilmanvaihtokonehuoneen betonilattialle ja loukkaantui. Työtapaturman seurauksena työntekijän lannerangan nikamiin tuli useita murtumia, minkä vuoksi hän on ollut tapaturmasta lähtien työkyvyttömänä.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kolme turvajärjestelyistä vastannutta henkilöä 25–50 päiväsakkoon. Rangaistuksen saivat pääurakoitsijana toimineen rakennusliikkeen toimitusjohtaja ja vastaava mestari sekä työmaan rakennuttajana toiminut Pihtiputaan kunnan nimeämä valvoja ja turvallisuuskoordinaattori. Heille kertyi maksettavaa yhteensä 4 900 euroa. Kaikki kolme tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vastaava mestari ja turvallisuuskoordinaattori myös vammantuottamuksesta. Yhteisvastuullisesti tuomitut joutuvat korvaamaan erilaisia oikeudenkäyntikuluja yli 4 300 eurolla.

Tapahtumapäivänä kirvesmies oli tilattu vuokrausyrityksestä siivoamaan työmaan rakennusjätteitä. Vastaava mestari oli lähettänyt hänet työkohteeseen varoittamatta välikatolla olleista aukoista. Aukot oli väliaikaisesti suojattu vain irrallisilla ja merkitsemättömillä vanerilevyillä ja vanerilevyjen alle oli vielä laitettu ohuet uretaanilevyt lämmöneristeeksi. Kirvesmies nosti rakennusjätteeksi luulemansa vanerilevyn aukon päältä ja astui uretaanilevyn päälle, joka ei kestänyt miehen painoa.

Työturvallisuusmääräysten mukaan kaikki putoamisvaaraa aiheuttavat aukot työmailla on suojattava jalkalistallisilla kaiteilla tai suljettava kansilla, jotka on merkittävä selvästi ja estettävä niiden siirtyminen paikoiltaan.

Käräjäoikeus katsoi, että rakennusliikkeen toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Takennuttajan nimeämä turvallisuuskoordinaattori ei ollut valvonut ja varmistanut, että työmaan turvallisuussuunnitelmat ja työolojen jatkuva seuranta olisivat olleet riittävällä tasolla.

Rakennusliikekin tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 8 000 euron yhteisösakkoon ja menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 560 euroa. Rakennushankkeen turvallisuussuunnittelussa ja sen toteutuksessa todettiin puutteita: työmaata varten ei ollut laadittu erillisiä putoamissuojaussuunnitelmia, eikä siellä ollut pidetty viikoittaisia kunnossapitotarkastuksia työturvallisuusmääräysten mukaisesti. Pääurakoitsijalle oli tästä aiheutunut kustannussäästöä.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje