Lyhyet

Kesätyöntekijän putoamisturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennus- ja huoltoalan yrityksessä työskennellyt kesätyöntekijä putosi lasisen kattotason läpi puhdistaessaan putkistoja ja välikattoja kolmen metrin korkeudessa. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen toimitusjohtajan ja myyntipäällikön sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja sai 30 ja myyntipäällikkö 20 päiväsakkoa.

Tapaturma sattui, kun työntekijä oli noussut välikatolle henkilönostimen korista. Hän oli aiemmin käyttänyt nostinta vain yhdessä kohteessa. Käräjäoikeus totesi, että poistuminen henkilönostimen korista sen ollessa ylös nostettuna oli laitteen turvallisuusohjeiden vastaista. Työntekijän mukaan hänelle oli jäänyt perehdytyksen jälkeen osittain epäselväksi siivoukseen liittyviä yksityiskohtia. Hän oli saanut sen käsityksen, että välikattoja tuli imuroida myös välikatolta käsin eli henkilönostimesta poistuen.

Oikeus katsoi, että työnantaja ei ollut työntekijää perehdyttäessään ottanut riittävästi huomioon työntekijän ammatillista osaamista ja työkokemusta. Lisäksi työnantaja oli laiminlyönyt työn valvomista.

Työtapaturma sattui Vantaalla vuonna 2015, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa lokakuussa 2017.

Työsuojelun lakimies Mari Leinonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia työntekijöidensä riittävästä perehdyttämisestä työpaikan olosuhteisiin ja oikeisiin työmenetelmiin. Huolellinen perehdytys on erityisen tärkeää esimerkiksi silloin, kun kyseessä on nuori työntekijä.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje