Työelämä

Kiinnostus yhteisöllisiin työtiloihin kasvaa

Pandemian aikana monen organisaation työtavoissa on tapahtunut selkeä muutos. Poikkeusaika on suuri mahdollisuus yhteisöllisille työtiloille eli coworking-tiloille.

| Teksti: Vesa Keinonen | Kuva: Shutterstock

Korona on suuri onnettomuus, mutta coworking-tiloja tarjoaville yrityksille se voi pitkällä aikavälillä olla onnenpotku. Pandemia on haastanut radikaalisti perinteisiä työskentelytapoja.

Maamme ensimmäiset coworking-tilat avautuivat pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle noin kymmenen vuotta sitten. Nykyisin niitä löytyy useimmista yliopistokaupungeista. Pääkaupunkiseudulla valinnanvaraa yhteisöllisistä työtiloista on erityisen runsaasti.

Korona toi uusia asiakkaita

Joustavat tilat kiinnostavat tällä hetkellä monenlaisia yrityksiä. Tämän on huomannut myös Crazy Town Tampereen yhteisövetäjä Timo Lahti. Yrityksellä on coworking-tilat myös Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Porissa.

– Uusien asiakkaiden joukossa on myös sellaisia yrityksiä, joilla on aikaisemmin saattanut olla satojen neliöiden toimistotilat. Koronan aikana etäillään, ja nyt ne tilat ovat tyhjinä tai vajaakäytöllä, Lahti sanoo.

Crazy Town Tampere on saanut korona-aikana myös uudenlaista asiakaskuntaa. He ovat sitä väkeä, joka normaaliaikana pendelöi Tampereen ja Helsingin väliä.

– Nyt he eivät halua työskennellä vain kotona, vaan tullaan yhteisöllisiin työtiloihin. Ihminen viihtyy työssään paremmin ja on tehokkaampikin, kun saa olla toisten seurassa.

Timo Lahti uskoo, että coworking-tilojen suosio tulee korona-ajan jälkeen edelleen kasvamaan. Yhä useampi ajattelee työstä eri tavoin kuin ennen, ja uudet ajatukset halutaan viedä myös käytäntöön.

Myös Helsingissä toimivan VillageWorksin toimitusjohtaja Khuong Le suhtautuu optimistisesti yhteisöllisten työtilojen tulevaisuuteen. Yrityksellä on yhteensä neljä coworking-tilaa hieman erilaisin konseptein.

Le kertoo, että vuonna 2018 tehdyn markkina-analyysin mukaan joustavien ja yhteisöllisten tilojen markkinaosuus tulisi kasvamaan 30 prosenttia viidessä vuodessa.

– Uskon kuitenkin, että trendi on huomattavasti nopeampi. Kankeat ja kalliit pääkonttorit tulevat pienentymään, ja erilaisia joustavia tiloja käytetään yhä enemmän.

Hyvää ergonomiaa arvostetaan

Helsingissä ja Tampereella toimivassa coworking-tila MOWissa on huomattu, että etätyösuosituksen myötä moni yritys noudattaa aivan uudenlaista trendiä.

– Tehdään ensin puolikas päivä kotona, ja tullaan coworking-toimistolle vasta lounaan jälkeen, kertoo MOWin taustalla olevan Sponda Oy:n markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen.

Hänen mukaansa yhä suuremmat yritykset ovat hoksanneet yhteisölliset tilat varteenotettavana vaihtoehtona. Etätyön yleistyessä on opittu siihen, että kaikki työntekijät eivät ole toimistolla samaan aikaan.

– Menneen avokonttoritrendin aikana on myös totuteltu ajatukseen, että jokaiselle ei ole nimikoituja työpöytiä. Työtä tehdään joustavasti yhteiskäyttötiloja hyödyntäen.

Riikonen kertoo, että myös hyvää työergonomiaa on alettu arvostaa aiempaa enemmän.

– Harvalla on kotona tilaa vakituiselle työpisteelle, eikä keittiön pöytä tuoleineen olekaan se paras paikka tehdä työtä.

Muutosten kynnyksellä

Lahden keskustassa sijaitsevan Dooroomin vetäjä Tero O. Nieminen kertoo coworking-tilan menettäneen jokusen vakioasiakkaan koronan takia.

– Vastapainoksi olemme saaneet myös uusia asiakkaita. Joukossa on esimerkiksi sellaisia, joiden työpaikka on normaalisti Helsingissä. Nyt he ovat etätyössä ja tulleet meille, koska kotona ei aina pysty keskittymään.

Myös Turussa toimivassa Werstas-työtilassa uskotaan, että erilaiset työskentelymallit alkavat yleistyä. Suuntaus on ollut nouseva, mutta poikkeusvuonna muutos tuli nopeasti eteen.

– Isot toimijat ovat jo aiemmin vuokranneet satelliittitoimistoja eri kaupunkien coworking-tiloista. Matkustamisen vähentymisen ja kokouskäytäntöjen muuttumisen takia tällainen tulee todennäköisesti lisääntymään, kertoo palvelupäällikkö Leena Puodinketo Turun Teknologiakiinteistöt Oy:stä.

Oululaisen Njetworking-tilan toimitusjohtaja Jan Schmidt uskoo, että työelämässä ollaan merkittävien muutosten kynnyksellä. Moni organisaatio on miettimässä tilantarpeensa aivan uudelta pohjalta.

– Haetaan uutta työtapaa, jossa osa työstä tehdään esimerkiksi yhteisöllisissä työtiloissa. Jos isommat yritykset ymmärtävät sen, että coworking-toimiala voi olla luomassa uutta ja tarjoamassa palveluja, yhteisölliset työtilat voivat kokea aivan uudenlaisen nousun.

Yhteisöllisissä työtiloissa kohtaamisia erilaisten toimijoiden välillä syntyy kuin luonnostaan. Se palvelee kaikkien etuja.

Mikä on yhteisöllinen työtila?

Coworking-tila tarjoaa työyhteisön, yhteenkuuluvuutta ja mahdollisuuden verkostoitumiseen ja yhteistyöhön. Tilan vuokraajalla voi olla erilaisia palveluja nettiyhteyksistä ja tulostimista joogatunteihin ja lounastarjoiluun. Jopa työterveyshuolto voi kuulua pakettiin. Yhteisöllistä työtilaa ja sen palveluja käyttävät yleensä pienyrittäjät, itsensätyöllistäjät tai etätyötä tekevät.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje