Lyhyet

Koriasentaja loukkaantui vakavasti – työnantajalle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Kuljetuskalustoa valmistavan yrityksen koriasentaja jäi puristuksiin puoliperävaunun ja vetoyksikön väliin ja loukkaantui vakavasti. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yrityksen 30 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi koriasentajan esimiehille tuomittiin kummallekin 30 päiväsakkoa.

Onnettomuus sattui, kun koriasentaja oli siirtämässä valmisteilla ollutta puoliperävaunua tuotantolinjalla eteenpäin. Hänen oli työskenneltävä vaunun etupuolella, koska vaunun liikkumista säädeltiin paineilmalla. Hän jäi puristuksiin vaunun ja edessä olleen auton väliin rinnan ja käden kohdalta.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan arvioineen vaarat puutteellisesti, koska se ei ollut kiinnittänyt huomiota puristumisvaaraan. Työpaikan yleisen ohjeistuksen mukaan liikkuvan vaunun eteen ei olisi saanut mennä. Käräjäoikeuden mukaan vuorotyönjohtaja ja valmistuspäällikkö olivat kuitenkin tienneet vaarallisesta työtavasta ja tuomitsi siksi heille sakkorangaistukset.

Työsuojelulakimies Aki Eriksson muistuttaa, että huolellinen vaarojen arviointi luo pohjan kaikelle työpaikan työturvallisuudelle.

– Tapauksessa työnantaja oli kyllä arvioinut työpaikan vaaroja, mutta koska arvioinnin tekijät olivat tottuneet virheelliseen työtapaan, ei sen vaarallisuutta ollut riittävästi tunnistettu. Tällöin myös oikeat työtavat ja tekniset turvallisuusratkaisut jäävät varmistamatta.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue 1.3.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje